
– Vi blev först chockade och sedan förbannade, berättar Joanna Rodrigues som går i klass 9b på Gubbängsskolan.
Där de satt på Hörnet pratade de om att man borde göra en protestlista.
– Istället för att bara säga det så gjorde vi det, säger initiativtagaren Pernilla Klöverås, som också går i klass 9b.
– Sedan var det bara rakt ut i korridorerna och gå till sexor, sjuor, åttor och nior, fortsätter Joanna.
Nedskärningarna haglar nu över kommuner och landsting i hela landet. Bara i Farsta stadsdelsnämnd planerar man att upphandla 11 fritids- gårdar.
– Mamma jobbar på Skönstaholmsskolan här i Farsta. Där ska man ta bort Starrmyran, som är en parklek för dom som går i typ 4:an till 6:an, berättar Pernilla.
Vart ska ungdomar ta vägen när politikerna skär ner på fritidsverksamheter?
– Alla klagar på att vi inte har någonstans att vara, men de tar ju bort våra ställen!, säger Joanna bestört och bemöter argumentet om att det ”inte finns pengar”:
– Det kommer ju att bli ännu dyrare om skadegörelsen ökar för att ungdomar inte har något att göra.
Det är inte ungdomarna som ska betala för den ekonomiska krisen!
Politikerna tar pengar från skola och fritidsverksamheter. I var tredje kommun varslas lärare. Privata friskolor har gjort den kommunala skolan fattigare och fattigare och nu går högerpolitikerna vidare med att privatisera skolhälsovården. Detta samtidigt som Skolverket larmar om allt mer mobbning och rasism.
Färre personal i skolan resulterade på 1990-talet i ökade sexuella trakasserier. För att bekämpa sexuella trakasserier, rasism och mobbning be- hövs istället mer resurser och fler vuxna i skolan och i de ungas närhet.
Elevkampanjen ger allt stöd till uppropet mot en privatisering av fritidsgårdarna. Den 26 mars äger nästa stadsdelsnämndsmöte rum i Farsta och då finns det möjlighet att samla till en bred protest av elever, lärare, föräldrar och alla som vill ta strid för ungdomars fritidsgårdar. Är vi tillräckligt många kan vi tvinga politikerna att backa!
Lina Westerlund