Vi började med att berätta om hatbrotten. Några intressanta siffror är att år 2007 anmäldes 3 500 hatbrott, varav 725 homofobiska, bara en av nio anmäler och 10 procent av alla hatbrott sker på skolor.
Sedan fick eleverna diskutera könsroller, och vad som händer om man inte följer normerna, till exempel om en kille kommer till skolan i kjol.
De flesta klasserna kom fram till att som kille kan man bli man kallad bög eller som tjej bli kallad hora om man avviker mycket från idealet om hur en kille respektive tjej ska vara. En fråga som kom fram var varför är det så olika reaktioner om en tjej har ”killkläder” på sig och om en kille har ”tjejkläder” på sig.
– Män är värderade högre i samhället, till exempel har män ofta högre lön än kvinnor. Det kan vara där- för det är mer okej för tjejer att klä sig som killar, sa en elev.
Därefter gjorde vi en ”toleransövning” där eleverna fick spela lite teater för att alla skulle få känna på hur det är att bli tolererad, något som HBT-personer ständigt får uppleva. När man tolererar någon bekräftar man ju samtidigt att personen ifråga egentligen är onormal.
Vi gav också exempel på hur orättvisorna kan bekämpas, bland annat att nazisterna måste stoppas genom stora protester, då de står för en stor andel av hatbrotten.
Under besöken gick fem elever på Nackademin med i Elevkampanjen.
Karin Wallmark