Extrem polisbrutalitet mot antirasister

2008-12-08 19:22:52
Den 6 december invaderades Salem återigen av nazister. Det är både skrämmande och upprörande, men istället för att uppmärksamma nazisthotet så väljer media och politiker att varna för antirasisterna och att uppmana folk att stanna hemma. Polisbrutaliteten mot antirasister var uppseendeväckande.

Bara helgen innan Salem misshandlades två antirasister av nazister efter Nätverket mot rasisms (nmr) torgmöte. Senare på kvällen brändes det frihetligt socialistiska kulturcentret Cyklopen ner, vilket måste rubriceras som mordbrand då nmr planerat in en stödfest där. På söndagen den 30 november så marscherade nazister både i Stockholm och i Lund. På måndagen genomförde nazister ytterligare ett mordbrandsattentat mot ett syndikalistiskt par och deras treåriga dotter hemma i deras lägenhet i södra Stockholm.
Men tidningarna varnade trots detta inte för nazistiskt våld, utan för ”extremister”. ”Experter på höger- och vänsterextremister som SvD pratat med tror att dagens demonstrationer kommer att bli våldsamma” (Svenska Dagbladet 6 december). Men det går inte att jämställa nazister och antirasister!

Vid fotbollsplanen i Salem samlades 350 antirasister flera timmar innan nazisternas marsch. Men hälften av dem som planerat att demonstrera kom aldrig fram. Redan på morgonen greps personer utanför den alternativa samlingspunkten Kafe44 av polisen och demonstranter från Danmark och Norge avvisades. Vid Rönninge station stoppades 150 personer, varifrån de planerat att ta bussen till motdemonstrationen i Salem C. Polisens syfte var att till varje pris skydda nazisternas marsch.
Eline Jacobsson, 23 år och aktiv i olika kampanjer för mänskliga rättigheter var på väg till motdemonstrationen i Salem där hon skulle  möta upp sin klass.
– När vi kliver av på perrongen i Rönninge så kommer ingen ut för polisen. Efter ett tag säger de att alla ska visiteras, berättar hon till Offensiv.
Men kravet på visitering var bara ett svepskäl då ingen släpps ut, och Eline som står längre bak blir nekad visitation när hon ber en polis.
Det är först då som vissa av de inspärrade antirasisterna tänder bengaliska eldar och några raketer fyras av. Dock inte riktat mot någon person.
I tre timmar fick de stå utan förklaring. När det var dags för nazisterna att komma till perrongen släppte polisen in ett tåg för att forsla bort dem. Antirasisterna som missat hela demonstrationen i Salem bestämde sig då för att stanna då det sista de ville var att låta nazister gå till sin marsch ostört.
– De drog folk i håret, tog strypgrepp på folk och sparkade och slogs.
Både batonger och pepparspray användes.
– Jag var bland de sista kvar och höll i mig i två killar medan min bror höll om mig bakifrån.
Då hör hon hur polisen som tidigare vägrat visitera henne skämtar:
– Nästa man till rakning!
Eline blir fly förbannad över hur polisen kan stå och skämta mitt i misshandeln, dessutom om något som hon genast kopplar till förintelsen. När Eline frågar varför han skrattar så svarar han bara:
– För att jag har väldigt roligt just nu.
– Polisen stängde in 150 personer och misshandlade var enda en av dem innan de slängde in oss på tåget. Samtidigt gick nazister omkring ostört på parkeringen utanför. Det här kallas demokrati, men det är en polisstat! säger Eline.

Totalt omhändertog och grep polisen hela 550 antirasister, varav 470 ”i brottsförebyggande syfte”. Att 470 antirasister kan gripas utan att ha genomfört något brott är skandal! 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!