Elevkampen utmanar Rajoy

2016-11-02 14:42:51

foto: Ecuador Etxea / Twitter
I Bilbao protesterade över 10 000 mot utbildningsreformerna.

Efter en lång tid av stiltje sjuder återigen Spaniens gator av kamp. 200 000 demonstrerade i Spanien förra veckan.

Onsdagen den 26 oktober stod klassrummen i Spanien tomma. 2 miljoner elever och studenter gick ut i strejk mot de nya proven som den tillfälliga regeringen ledd av Mariano Rajoy från det konservativa PP har infört. Proven liknar de som fanns under Francodiktaturen och kommer att stänga ute elever från framför allt fattigare familjer att studera vidare. 

Elev- och studentfacket Sindicato de Estudiantes utlyste därför en generalstrejk och demonstrationer, både mot proven och mot de massiva nedskärningar som utbildningssystemet under flera år har genomgått.

Med stöd från föräldrarföreningen CEAPA hölls demonstrationer på 60 olika platser med över 200 000 deltagare runt om i Spanien. Stödet från facken har däremot varit avvaktande. Lokalt var det bara i Madrid som lärarna togs ut i fullständig strejk.

Committee for a Workers International (CWI), Rättvisepartiet Socialisternas international, vilka stödjer elev- och studentstrejken och protesterna har anordnat stödmanifestationer och skickat solidaritetsmeddelanden från 20 länder runt om i världen.

Efter fler än 300 dagar har Spanien en ny regering. PP, som fick flest röster både i valet och omvalet, har vid flera tillfällen försökt att få mandat för sitt regeringsförslag, men har blivit stoppade av parlamentets näst största parti, Socialdemokratiska PSOE. I helgen valde dock majoriteten av PSOE att lägga ner sina röster för att förhindra ett tredje val, vilket nu gör det möjligt för Rajoy att bilda en minoritetsregering. Bara 15 av PSOE:s ledamöter trotsade partilinjen och röstade mot bildandet av en PP-regering. Det var framför allt ledamöter från regioner där PSOE är svaga, som Katalonien.

PP:s första uppgift kommer att bli att få nästa års budget godkänd, en budget som kommer att innebära ytterligare åtstramningar och skattehöjningar för att klara målen för budgetunderskott. Ännu större attacker på skolan är därför att vänta istället för de stora investeringarna som skulle behövas. 

Under de senaste veckorna har än så länge 2 000 nya medlemmar anslutit sig till elev- och studentfacket och fler och fler börjar se allvaret i de nya skolreformerna som kommer att införas redan under terminen 2016-2017. 

Studentföreningen har utlyst en ännu större strejk den 24 november och manar lärare och annan utbildningspersonal att ansluta sig till elever, studenter och föräldrar. 

I förra veckan visade miljontals unga sitt missnöje. 

Den kommande tiden kommer fler och fler att politiseras och dra slutsatsen att det enda som kan riva upp reformen och stoppa de kommande nedskärningarna är fortsatt organisering och en växande radikal studentrörelse. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!