Elevstrejk som manar till efterföljd

2012-10-18 15:01:09
Den 10 oktober strejkade 400 elever på Globala gymnasiet i Stockholm i protest mot det dåliga avtal som lärarna har fått på grund av fackledningens svek.

Elevstrejken startade kl 09.30 med att eleverna tågade ut på skolgården. Där hölls en rad upplyftande tal som alla elever lyssnade oerhört koncentrerat på.
Därefter arrangerades det diskussionsgrupper om tio och tio med frågor angående skolan, om hur man kan förbättra och förändra skolan men också hela samhället. Det anord­nades också en dans- och talkörsgrupp som skanderade ”Vad vill vi?! – Strejka” och ”Vad ska lärarna?! – Strejka!”
Under dagen spelade också teatergruppen Scenarmén och bandet Fantasimaffian.

Globala gymnasiet visar vägen för hur en elevrörelse skulle kunna uppmuntra lärarna till att strejka och ännu mer uppmärksamma den svåra situationen som lärarna har idag.
– Skolsystemet blir mer och mer administrativt. Våra lärare tvingas gå ner i arbetstid och på det sättet jobba gratis för att hinna med att ge oss en bra undervisning.
– Fackföreningsledarna har ­svikit lärarna. Det är uppenbart i efterhand att förhandlingarna bara var en gest.
– Nu uppmuntrar vi lärare och elever på andra skolor att följa vårt strejkexempel. Förena er! ­Organisera er! sade Marcus Obligado från den strejkkommitté som med stöd av elevkåren organiserat strejken.

– Det här är min första strejk. Det är ett jättebra initiativ. Jag var på direkt när jag hörde om det, säger ­Nike Garengeisser, en av de strejkande på skolgården.
– Vi började planera strejken ­förra onsdagen. Vi kände att vi måste ­göra något. Jag uppskattar att 400 av skolans 600 elever har slutit upp här på strejken på skolgården. Det har funnits en facebookgrupp där man har kunnat följa lärarnas avtalsrörelse och ta till sig fakta. Strejken är organiserad genom demokratiutskottet och strejkkommittén, berättar Leonard Millde, som sitter i elevkårens styrelse.

– Jag är här för att protestera mot de nya kollektivavtalen som lärarna har fått och för att visa solidaritet med lärarna. De förtjänar högre löner. De gör ett jättetufft jobb, ­svarade Leo Sahlin på frågan om varför han strejkade.
–Jag tycker att det här är en jätte­bra aktion som det behövs fler av. Det har diskuterats lite om att ha fler strejker eller en demonstration, men de har inte bestämts något. Jag ­tycker det är jättebra att så många har protesterat idag mot lärarnas nya avtal, sa Lova Nykvist.

Ruben Derkert
Amer Mohammed Ali

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!