En allt svagare högerregering

2012-08-15 12:12:17
Enligt de sista opinionsmätningarna i juni låg Kristdemokraterna återigen under fyra procent. De övriga tre regeringspartierna fick bara ihop 39,4 procent.

Detta i ett genomsnitt av mätningarna från Sifo, Demoskop, Ipsos, Novus och SCB som sammanställt av statsvetaren Henrik Ekengren Oscarsson på Göteborgs universitet.
Centern låg också lågt med 4,7 procent.
Socialdemokraternas 36,7 procent var mindre än tre procentenheter efter M, C och FP tillsammans. Totalt hade S, V och MP 50,6 procent.

Regeringens kräftgång började med Caremaskandalen inom äldreomsorg. Inte ens de egna moderata väljarna försvarade att riskkapitalister stal från de gamla.
När sedan konjunkturen inte vände uppåt och arbetslösheten istället ökar ökade misstron. Det underminerade också regeringens möjlighet till en ny skattesänkningsmuta för att vinna stöd.
De enda som fått en riktig uppgång är bankerna vars vinster fortsätter att flöda. Den enda ”reformen”  i våras var sänkt restaurangmoms som inte ens enligt regeringens eget finanspolitiska råd skapat några nya jobb.
Regeringen har också skakats av politiska skandaler. Försvarsminister Sten Tolgfors tvingades avgå efter avslöjandet om Försvarets Forskningsinstituts inblandning i bygget av en vapenfabrik i Saudiarabien. Ett liknande tryck på Carl Bildt för dennes inblandning i Lundin Oils folkfördrivningar i Sudan och Etiopien minskade också stödet.

Det finns en växande oro även inom högerns anhängare. Dagens Nyheters politiske chefredaktör Peter Wolodarski har upprepade gånger kritiserat att den svenska regeringen följer den tyska i spåren och enbart förespråkar åtstramningspolitik, vilket fördjupar snarare än löser krisen.

Sjunkande opinionsstöd och brist på politik har lett till slitningar inom högeralliansen. Moderaterna blir allt mer dominerande och småpartierna riskerar att hamna utanför ­riksdagen.
Under sommaren har KD:s partiledning haft en skarp debatt med Moderaternas nya partisekreterare Kent Persson. Han tillsattes för övrigt som en krisåtgärd för att lyfta M. Centerns Annie Löf krävde nästan desperat förnyelse av regeringens arbete.
Både Folkpartiet och Fredrik Reinfledt (M) flirtade under våren även med Sverigedemokraternas nationalistiska och rasistiska retorik. Det kan komma mer av detta närmare valet 2014.

Per-Åke Westerlund

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!