Syriens kurder tar kontroll

2012-08-10 18:36:32
Striderna i Aleppo har under den senaste veckan fortsatt under en allt större militär uppladdning.

Även om regimen nu tycks gå mot sitt sönderfall kan dödskampen bli utdragen och inte tas för given, då civilbefolkningens farhågor för alternativet ökat nästan lika snabbt som reaktionerna mot Assads brutalitet.
I takt med att allt fler utländska journalister på grund av regimens försvagning kunnat ta sig in nyanseras också den bild av konflikten som ges i västliga media. Nu visas till exempel också den andra sidan av striderna i Homs, som hittills mest har beskrivits som regimens bombardemang av värnlösa bostadsområden.
I en artikel i New York Times rapporterar Kapil Komireddy från Syrien att 80 000 kristna som ”rensats” från sina hem av den Fria syriska armén i provinsen Homs tagit sin tillflykt till den kristna delen av Damaskus.
Komireddy berättar även om tidigare regimkritiska syriska sunnimuslimer från stadsdelar i Damaskus som nu förklarar sig beredda att strida för Assad sedan de sett sina grannar mördas av rebeller.

I vissa områden tycks fortfarande lokalbefolkningen vara förmögen att skydda sig själva från såväl regimens soldater som rebellernas miliser, där inhemska och utländska jihadister och salafister stödda av Saudiarabien och Qatar har blivit ett allt mer markant inslag.
Mest spektakulär förefaller utvecklingen vara i den kurdiska regionen, där kurdiska organisationer och aktivister har tagit kontrollen över sina egna städer och byar sedan Assadregimens styrkor dragit sig tillbaka. En gemensam front har upprättats mellan tidigare rivaliserande kurdiska partier, som det turkiska PKK närstående Demokratiska unionspartiet och Kurdiska demokratiska partiet, under överinseende av den irakkurdiske ledaren Barzani.

De syriska kurdernas krav på lokalt självstyre inom ett framtida Syrien kommer dock enligt den turkiske presidenten Erdogan inte att tolereras av Turkiet, som fruktar att detta kan inspirera till förstärkt PKK-kamp för kurdiskt självstyre även inom Turkiet och därför hotar att ingripa militärt. Det är ett hot som också backas upp av den Fria syriska armén, som säger sig vara redo att ställa upp tillsammans med Turkiet för att krossa ett syrisk-kurdiskt självstyre!
Den irakisk-kurdiska nyhetsbyrån Rudaw skildrar i ett intressant reportage hur unga aktivister i Folkets Försvarsenheter (YPG enligt de kurdiska initialerna), som väljer sina egna ledare, säger sig ha stoppat både försök till turkiska invasioner och vapensmuggling till de syriska rebellerna.
”De kurdiska områdena får inte bli ett slagfält mellan olika väpnade styrkor”, säger de.
Rättvispartiet Socialisterna stöder bildandet av lokala och demokratiskt kontrollerade självförsvarskommittéer i bostadsområden och på arbetsplatser till skydd för alla syrier, oavsett etnisk och religiös tillhörighet, som kan länkas ihop regionalt och nationellt och bilda grunden för en icke sekteristisk och arbetarklassförankrad massrörelse.
Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!