En asocial bostadspolitik

2013-11-25 11:12:21
Sedan år 2000 har antalet kommuner som uppger bostadsbrist ökat från 45 kommuner i Sverige till 126 kommuner år 2013. I 85 procent av landets alla kommuner råder brist på hyresrätter.

Var tredje ung stockholmare mellan 20 och 27 år bor fortfarande hemma hos sina föräldrar. Var femte ung förälder tvingas bo kvar hemma hos sina egna föräldrar. De allra flesta gör det mot sin egen vilja.
”Över 1,3 miljoner svenskar är trångbodda. 360 000 av dem bor extremt trångt. Det är en större andel än någonsin, sedan mätningarna började på 80-talet. År 2012 var 16,8 procent av svenskarna trångbodda. Det är den största andelen på 30 år”, skriver Hyresgästföreningens tidning Hem & Hyra den 15 oktober i år.
Vän av ordning skulle naturligtvis tycka att det borde byggas mer, framför allt fler hyresrätter.
Men byggandet i Sverige ligger på en europeisk bottenplats.
Varför? Enligt fackförbundet Byggnads är det de svenska byggbolagens vinsthunger som hämmar byggandet och gör det mycket dyrare att bygga här än i andra länder. Snittpriset för att bygga bostäder i Sverige är 72 procent över genomsnittet i EU.
Byggbolagen kräver numera en avkastning på 20 procent och för att nå det skär man ned antalet anställda, trots bostadsbristen. ”Samtidigt som företagen skär ner personalstyrkan spår aktieanalytiker höga utdelningar till aktie-ägarna i byggföretagen. Totalt förväntas de fyra byggjättarna dela ut 4,6 miljarder kronor”, konstaterade Byggnads tidning Byggnadsarbetaren i början av året.
Det statliga Boverket vill dock inte ha mer byggande utan föreslår istället chockhöjda hyror. 40-procentiga hyreshöjningar ska tvinga fler att bo i samma lägenhet och hus. Det är som om bostadsbrist och trångboddhet inte fanns. Regeringen å sin sida vill göra de så kallade friggebodarna större.
– Kan de bli uppemot 20 kvadratmeter vore det jättebra, sa bostadsminister Stefan Attefall (KD) till TT i måndags.
Barnfamiljer i friggebodar är regeringens svar på bostadsbristen.
Friggebodarna har fått sitt namn efter den folkpartistiske ministern Birgit Friggebo, som på 1990-talet trodde att om alla sjöng ”We shall overcome” skulle det inte finnas någon rasism.
Regeringens och Boverkets bostads-politik är minst lika dum som Friggebos uttalande.
Bygg bort bostadsbristen!

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!