En fläkt av kamp

2010-04-21 16:17:41
Årets avtalsrörelse, som började i moll med en rad svekavtal från IF Metall och andra industrifack, har fått en ny vändning med en fläkt av klasskamp från Pappers och Elektrikerna.
Nu väntar avtal om en bättre uppgörelse eller upptrappade strejker.

Trots att den strejk som 3 000 pappersarbetare vid sex stora bruk inledde på fredagen den 16 april är den första i modern tid för Pappers, är disciplinen, kampviljan och medvetenheten om vad striden gäller imponerande när Offensiv träffar strejkande arbetare vid Korsnäs i Gävle och SCA i Munksund.

– Bemanningsfrågan är den viktigaste, säger strejkvakten Per Nordkvist i Munksund.
– De förbund som hittills gjort upp har sålt sig för billigt, anser hans kollega Tommy Bergman.
Förhoppningsvis kommer Pappers också att låta sina medlemmar rösta om det avtal som blir resultatet, på det sätt som mer än tusen metallarbetare ställ­de krav på inför IF Metalls avtalsråd.
Med Pappers och Elektrikernas tuffare agerande har också en högre ribba satts för de förbund som ännu inte har kommit till skott.

Kommunals ordförande Ylva Thörn, som hittills duckat för varje allvarlig fajt, talar nu i Kommunalarbetaren om behovet av ett ”kvinnouppror” mot ofrivillig deltid och otrygga anställningar.
Jobbupproret, som torsdag 22 april demonstrerar mot Bemanningsföretagens Dag i Stockholm, välkomnar varje allvarligt menat initiativ i den riktningen.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!