En historisk dag för välfärden

2013-09-25 10:56:30


Sanna Tefke, aktiv i Kommunal.

21 september från norr till söder

LULEÅ

Förste talare var Raymond Ohlson, fritidspedagog från Boden. Han berättade om den ohållbara situationen i skolan och om sin oro inför konsekvenserna av kommunalisering, privatiseringar och nedskär­ningar.
Efter det fortsatte Marcus Löfgren, gymnasieelev, att ge sin bild av situ­ationen i skolan.
– Idag ser vi hur den svenska gymnasieskolan har gått från att vara ett utbildningscentrum för elever till att mer likna en lekplats för politiker och riskkapitalister.
Poeten Peo Rask läste en för dagen nyskriven dikt som han kallade Nödvändiga dårar, en dialog mellan oss (folket) och Ansvaret för nationen (regeringen).
Jonas Brännberg, gruppledare för Rättvisepartiet Socialisterna i Luleå tog upp om att privatiseringarna, förutom att stoppa miljarder av skattekronorna i fickorna på privata kapitalister, också skapar tysta arbetsplatser.
Övriga talare var Anna Hövenmark från Vänsterpartiet i Jokkmokk och Jan Englund från ­Kommunistiska Partiet.
RS Luleå

UMEÅ

200-300 slöt upp på Folkkampanjen gemensam välfärds manifestation i Umeå.
I Umeå var fackförbundet Kommunal en av de organisationer som stod bakom manifestationen och Kommunal Umeås ordförande Anette Andersson var en av talarna.
– Kommunal har tagit tydlig ställning för en nonprofit-linje. När skattepengar går till privata aktieägare istället för till höjda löner eller ökad bemanning så säger vi nej, sa Anette Andersson bland annat i sitt tal.
Det var en livlig manifestation med musik och talkörer mellan talen.
RS Umeå

Sundsvall

Folkkampanjen för Gemensam Välfärd i Sundsvall samlade 80-talet personer som deltog på mötet.
– Den massiva opinionen mot vinster i välfärden kan stoppa fortsat­ta privatiseringar, men det krävs att människorna bakom opinionssiffrorna organiseras till kamp. Idag har vi tagit ett första stort steg, sa Stefan Lundqvist, behandlingsassistent och RS-medlem.
En annan talare var Mikael Lidholm, avdelningsordförande för SEKO Mellannorrland.
Per Johansson
 

Uppsala

”Carema och Attendo, riskkapital – ge tillbaka det ni stal!”, ekade talkörerna när cirka 400 personer samlades till Folkkampanj för Gemensam Välfärds demonstration på Stora Torget i Uppsala.
Förste talare var författaren Kjell Eriksson, som talade om hur de riktiga vinsterna i välfärden är de vi gemensamt får ut av den. Bland de övriga talarna fanns bland annat ­läraren Helena Dübeck.
Direkt efter demonstrationen mot vinster i välfärden hölls det på motsatta sidan av torget även en manifes­tation mot fascism och till minne av den grekiske antifascisten Pavlos Fyssas, även känd som Killah P, som tidigare i veckan mördades av nazistis­ka Gyllene Gryning (läs mer på s 10).
Denna samlade omkring hundra personer.
Heikki Moisio

Västerås

Manifestationen mot vinst i välfärden inleddes till tonerna av ”Little Wing” av Jimi Hendrix. En grupp med två gitarrister och en fantastisk sångerska svarade för underhållningen när västeråsarna demonstrerade mot vinster i välfärden på Sigmatorget på lördagen.
Förutom musik bjöds det på gatu­teater med ett sarkastiskt försvar av vinst i välfärden av en ”anonym representant för regeringskansliet”,  samt flera tal från olika personer och organisationer.
RS Eskilstuna

Stockholm

Drygt 2 500 personer slöt upp på Medborgarplatsen när nätverket Folkkampanj för Gemensam Välfärd kallade till en protest mot vinster i välfärden.
Både Rrriotsambas Saravá och Elise Borderline Trio gjorde fantastiska och väldigt uppskattande framträdanden innan de första talarna klev upp på scenen.
Sanna Tefke, fackligt förtroendevald inom Kommunal och anställd inom hemtjänsten pekade på den o­hållbara situation som de som ­arbetar inom privat hemtjänst tvingas jobba under.
– När jag blev tillfrågad om att tala här idag och fick höra att talartiden var tre minuter var min första tanke att det skulle bli omöjligt att få fram allt jag vill säga på så kort tid. Sen kom jag att tänka på allt annat jag förväntas åstadkomma med betydligt mer tidspress, och tänkte att det här går nog ändå, sa hon och fortsatte:
– Tre minuter är tre minuter mer än tiden vi i hemtjänsten får på oss att ta oss från en vårdtagare till en annan. Tre minuter mer än vi har i utrymme för att gå på toaletten eller sitta ner och vila ibland mellan de 15 till 20 besöken vi ska hinna med på en arbets­dag.
På Medborgarplatsen talade även Freddy Grip och Olof Buckard.
När demonstrationen sedan anlände till Mynttorget i Gamla Stan fortsatte det med både musik och tal.
– Vi har en högerregering som har greppet om makten, men inte om de svenska själarna, sa Daniel Suhonen i sitt tal.
Talade gjorde även utförsäkrade Anita Fredgård.
– Det gäller att hålla ihop Sverige, och inte låta oss spelas ut mot var­andra!
– Vad som krävs är att kasta ut riskkapitalisterna ur skolan. Utbildning är ingen marknad, det är en rättighet!, avslutade lärarstudenten ­Lina Westerlund sitt tal.
Sista talaren innan manifestationen avslutades var Johan Ehrenberg:
– Jag pratar alltid om att rädda världen och då får jag ofta höra av borgare att ”det är inte lönsamt”. Jag har lärt mig att svara ”nej, det är sant. Men det kanske är bra ändå”, avslutade han.
Anna Löfgren

Linköping

Cirka 50 samlades till ett kampanjmöte mot vinster i välfärden i Linköping den 21 september.

Göteborg

Manifestationen mot vinster i välfärden i Göteborg samlade 1 000 deltagare och satte ribban inför den fortsatta kampanjen.
Efteråt märktes det en ökad stämning av att det nu måste göras mer i kampen mot privatiseringar och nedskärningar.
Under de två timmar som manifestationen pågick varvades tal från människor som arbetar inom välfär­den med underhållning och musik.
Karin Berg, Schillerskaläraren som har gjort sig rikskänd med sin Youtubefilm om nedskärningarnas konsekvenser talade om hur den kommunala skolan påverkas av vinstintresset och att kvalitet är oförenligt med det riskkapitalister strävar ­efter.
Emma Öman, boendestödjare och medlem i Rättvisepartiet Socialisterna, var den femte talaren:
– Stefan Löfven har inför valet nästa år ett öppet mål mot Alliansen i frågan om vinsterna i välfärden, men väljer istället att strunta i det. Därför krävs det att facken agerar för sina medlemmar och tar strid för ett stopp på nedskärningar och privatiseringar, och för en upprustning av den offentliga sektorn.
Ett liveuppträdande med artisten Jens Lekman avslutade manifestatio­nen.
Minela Mahmutovic

Helsingborg

Cirka 75 ­personer deltog på kampanjens protestmöte i Stadsparken.
Det var tal av bl a den förre S-riksdagsledamoten Bengt Silverstrand och representanter från Vänsterpartiet i Helsingborg och Höganäs, Fö­reningen för en rättvis välfärd, Miljöförbundet Jordens Vänner, samt musikunderhållning.
Bo Inge Gustavsson
Malmö Runt 700 demonstrerade mot vinster i välfärden och mot nedskärningarna.
På Gustav Adolfs torg inleddes protesten med att konferencieren Lasse Flygare presenterade arrangemanget:
– Det är en rad organisationer och föreningar som har ställt sig bakom den här folkkampanjen.
En av demonstrationens talare var Sten Axelsson Fisk, som talade för Socialistiska Läkare.
– Vi läkarstudenter hotade Regionstyrelsen med strejk i våras, efter­som vi kände ett ansvar för att larma allmänheten när vi såg hur arbetstak­ten skruvades upp så att det blev svårt för vårdpersonal att ta sig tid att ­sitta ner och förklara de sjukdomar och behandlingar som vi behöver lära oss.
Demonstrationen gick efter talen till Jesusparken, där det blev mer musik och tal.
– Det är viktigt att kämpa för vårt gemensamma ägande, vi behöver kämpa mot att det i dagsläget ges till privatägande. Och ta facklig kamp, sa Olof Lundström, en av demonstranterna till Offensiv.
RS Malmö

”Vi kan samla ännu fler” – kampanjen fortsätter

– Det blev väldigt bra uppslutning, som mest tror jag vi var 3 000 på Medborgar-platsen, sa Linda Tillybs, som är aktiv i GS-facket och var konferencier på demonstrationen i Stockholm.

Demonstrationerna på tio orter i lördags blev en stor framgång. Sammanlagt deltog över 5 000 personer. Offensiv har talat med några de mest aktiva i kampanjen i Stockholm.
På många orter deltog lokala fackföreningar och fackligt aktiva.
– Det var roligt att det blev ett fackligt block med bra uppslutning, säger Linda Tillybs, som är med i samordningsgruppen för Folkkam­panj för Gemensam Välfärd. Medlemmar i Seko, Kommunal, GS-facket och många lärare marscherade tillsammans.

Vad tror du om fortsättningen?
– Jag tror att vi möter ett ökat intresse och kan samla ännu fler. Vi måste nu planera fortsatta aktivite­ter. Vi ska ha samordningsmöte i Stockholm på måndag, säger ­Linda Tillybs.
– Det var svårt att bedöma innan hur det skulle gå, men gensvaret var fantastiskt och överträffade mina förväntningar. Torget fylldes och många tog på sig arbetsuppgifter.
Så sammanfattar Håkan Blom­qvist, som är med i kampanjens samordningsgrupp, på lördagen.
– Vi hade en anstormning sista dagarna och tvingades tacka nej till flera artister och talare. Det var också ett lyft att ha demonstrationer på flera orter.

Vad tror du om fortsättningen?
– Det är här början på något nytt, kampanjen kan flerdubbla sig. Vi måste nu spika datum för fortsat­ta gemensamma aktiviteter, som appellmöten. Vi behöver också en riksomfattande konferens till ­våren, ett ”välfärdsparlament” med gräsrötter, folkrörelser, fack och debattörer.
– Jag är väldigt nöjd med demonstrationen. Här i Stockholm var vi tre gånger fler än i september ifjol, säger Sanna Tefke, fackligt aktiv i Kommunal och medlem i Rättvisepartiet Socialisterna.
Hon var en av talarna i Stockholm och avbröts av applåder när hon beskrev tidspressen inom hemtjänsten.
– Vi vet att det finns en stor majoritet mot privatiseringar och vinster i välfärden. Nu kunde vi för första gången visa upp den på ett organiserat sätt.

Vad tror du om fortsättningen?
– Det här blir valårets ­viktigaste fråga. Med fortsatt bra ­organisering och nya manifestationer kan vi förhindra att de stora partierna och de privata bolagen tystar ner ­debatten. En stor konferens till våren vore jättebra, säger Sanna Tefke.

Per-Åke Westerlund

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!