”En omänsklig arbetssituation”

2006-07-28 15:41:59
Redan 2005 slog personalen på Radiomastens äldreboende larm om den omänskliga arbetssituation som nedskärningarna på äldreboenden i Luleå lett till. Trots att personalen på Radiomasten tvingas arbeta mer än varannan helg har de även tvingats till delade turer mitt i veckan. Nu har nya nedskärningar lett till fler protester. Offensiv har pratat med personalen.

Chefen för Luleås äldreboenden lovade vid förra årets protester att bemanning och scheman skulle ses över för att försöka minska helgtjänstgöring och delade turer. Sedan dess har de anställda inte hört ett ljud från arbetsgivaren och istället har neddragningarna fortsatt. Detta trots att både Karl Petersén (s) och Börje Lööw (v) besökt Radiomasten och mycket väl känner till situationen.
Nu tvingas personalen jobba mer än varannan helg och delade turer mitt i veckan. De som av medicinska skäl bara kan jobba 6 timmar i sträck kan till och med tvingas jobba tre av fyra helger.
– Vi förlorar all motivation när det är så här tungt, säger Katri Törmänen, undersköterska på Radiomasten, som också är kandidat i valet för Rättvisepartiet Socialisterna.
– Dessutom är bemanningen lägre. Ibland blir det nollvick utan att vi som jobbar tillfrågats. På pingsthelgen gick vi under minimibemanning, vi var fem personal på tre avdelningar på morgonen, alltså tvingades en person jobba ensam stundtals. Detta skedde under tiden huset renoverades och vi hade inte ens rinnande vatten i alla kök, berättar Katri Törmänen.
– Personalen orkar inte hålla uppe kvalitén hur länge som helst, säger Susann Ericsson, undersköterska på Radiomasten.
En förändring som lett till nedskärningar är vårdtyngdsmätningarna, som sätter ett pris på de äldres huvud. Om vårdbehovet är ”litet” hos den äldre så minskar resurserna till äldreboendet.
– Alla förändringar görs bara för att kunna göra nedskärningar. Det är budgeten om styr, säger Tommy Wall, vårdbiträde.
– …och då får vi rycka in. När nedskärningarna leder till fler sjukskrivna. Det kostar en massa pengar, konstaterar en vikarie.

Brev till kommunen

Genom facket har personalen skrivit brev till kommunen med krav på förändringar, annars hotar de med att gå till Arbetsmiljöverket, som i sin tur kan tvinga kommunen att betala vite (böter) om arbetsmiljön är för dålig.
– Svaret, som vi fick från vår enhetschef, var inte speciellt tillfredsställande, säger Katri Törmänen.
– Hon skriver i svaret att de inte kommer att skjuta till några mer resurser utan har nu bollat över ärendet till time-care gruppen för att de ska se över om vi kan ha ett roterande schema i hela huset. Det hjälper ju inte att rotera, vi blir ju inte fler för det! Det enda som händer är att de gamla och dementa blir förvirrade om det kommer nya ansikten hela tiden. Vi är 32 ordinarie i personalstyrkan på sex avdelningar plus alla vikarier. Alla vårdtagare har en av oss i personalen som kontaktperson och vi försöker att i så stor utsträckning som möjligt sköta städning, följa med dem på sjukhusbesök osv.

Sänkt helgbemanning

– Som om det inte var nog med det här dåliga svaret så har det nu också kommit fram på ett husmöte att det från i höst ska bli ytterligare sänkt helgbemanning. Vi i personalen måste nu ta ett ordentligt snack och fundera på vad vi ska göra. Det går inte längre, när det inte finns något mer att skära ner på skär de ner på personalen, resultatet blir mer stressad personal, fler sjukskrivningar och att de äldre får vänta, vänta, vänta.
– Vi måste också gå ut och berätta om situationen för allmänheten. Det är ju inte så långt kvar till valet, säger Susann Ericsson.

Jonas Brännberg
Matilda Eriksson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!