”En seger för folkrörelsen”

2018-04-25 11:23:50


Kristofer Lundberg är ny regionordförande – ett resultat av all den bostadskamp han har varit ledande för i Angered.

Kristofer Lundberg, socialist och medlem i Rättvisepartiet Socialisterna, blev den 21 april vald till att leda Hyresgästföreningen Västra Sverige med 77 000 medlemmar. På Västra Sveriges vårfullmäktige inför 150 närvarande från 13 föreningar, varav ett hundratal delegater, valdes Kristofer Lundberg till regionens ordförande med 60 procent av rösterna.

”Valresultatet mottogs med jubel på lördagens årsmöte”, skrev Hyresgästföreningens tidning Hem och Hyra som direktrapporterade från mötet, och fortsatte: ”Omröstningen talade sitt tydliga språk. Kristofer Lundberg fick förkrossande 60 procent av rösterna”.
Till valet av ordförande stod fem kandidater: Kristofer Lundberg, ordförande i Angered; Martina Engholm, ledamot i regionstyrelsen; Pia Fridström från förbundsstyrelsen, Anders Grund från Härryda, samt den sittande ordförande Bengt Svensson. Bengt, som först aviserade sin avgång, ändrade sig på uppmaning av förbundsstyrelsen och ställde upp för att utmana Kristofers kandidatur. När kandidaterna på mötet skulle presentera sig drog Bengt tillbaka sin kandidatur för att förorda Martina. Årsmötet leddes av förbundsordförande Marie Linder. 

Valet till regionordförande har fått bred medial uppmärksamhet. ”Kallar sig själv ’revolutionär socialist’ – nu kan han bli ordförande för Hyresgästföreningen i Göteborgsregionen”, rapporterade SVT Väst inför mötet – ett reportage som talade om såväl Rättvisepartiet Socialisterna som trotskism och entrism, ett sätt att försöka misstänkliggöra Kristofers kandidatur och varna för ”infiltration”.
Kristofer Lundberg har dock tagit uppmärksamheten med ro och svarar sakligt till Offensiv:
– Det är skillnad på entrism och massarbete. Socialister har genom alla tider startat, byggt upp och stärkt massorganisationer för arbetarklassens försvar. Försöken att misstänkliggöra mig har misslyckats. Det finns en bred uppslutning inom rörelsen, och det var viktigt att fullmäktigemötet visade detta.
Aldrig tidigare har en kandidat till regionordförande fått så många nomineringar och ett så brett stöd inom folkrörelsen som inför detta val. Kristofer Lundberg hade fått inte mindre än 30 nomineringar, 18 individuella nomineringar, 8 LH-nomineringar, varav flera från dess årsmöten, och 4 från föreningsstyrelser. Och en efter en stod de upp och pläderade för Kristofer på fullmäktigemötet. 

Först ut var valberedningen:
– Kristofer Lundberg har visat på god ledarskapsförmåga i sitt bostadspolitiska arbete inom Hyresgästföreningen och lyckats engagera en ny generation inom Hyresgästföreningen. Kristofer har lokalt i Hammarkullen och Angered visat vad Hyresgästföreningen kan göra när vi blir mer representativa och utåtriktade. Kommunalisering, stopp på ombildningar och utförsäljning samt 0-alternativ vid renovering är exempel som kan användas inom hela regionen. Framför allt har han visat på viljan till ett kollektivt ledarskap.
Därefter talade representanter från en rad föreningar för Kristofer: Angered, Mölndal, Norra, Härryda och en rad enskilda ledamöter.
– Det känns skönt att valet visade en sådan vilja till förändring, för det är ett kollektivt arbete vi har framför oss och då behöver vi hela regionen med oss, speciellt då vi går in i ett valår där vi ska lyfta bostadsfrågan till att bli den viktigaste valfrågan i september, säger Kristofer till Offensiv. 

Vad vi ser utspela sig i Hyresgästföreningen Västra Sverige är den största vänstersvängen inom rörelsen sedan Otto Grimlund ledde Hyresgästföreningen 1924-1936.
– En seger för folkrörelsen och demokratin, säger Kristofer själv efter mötet.
Starka krafter inom byråkratin arbetade för att blockera Kristofers valseger. De som hade nominerat honom kontaktades och bearbetades, och försök till en politisk smutskastningskampanj inleddes där de varnade för kopplingar till Rättvisepartiet Socialisterna. Men Kristofers partibok har aldrig varit någon hemlighet. 

Men Kristofers kandidatur till regionordförande skapade tidigt en entusiasm inom medlemsleden för parollen ”Återuppbygg Hyresgästföreningen till en kamporganisation”. Han publicerade öppet vad som närmast kan beskrivas som ett manifest om vilket typ av ledarskap och organisation han anser Hyresgästföreningen behöver och genomförde en talarturné hos föreningarna för att beskriva sin kandidatur. Han publicerade video­klipp på sociala medier om vilken bostadspolitik och framtida regionstyrelse han ville leda.
Kristofer var heller inte okänd inom rörelsen, utan en av regionens mest kända aktivister. Han har byggt upp en aktiv bostadspolitisk lokalförening i Sandeslätt, som tillsammans med styrelsen har vänt föreningen utåt till att bli en framstående kamporganisation för hyresgästernas makt och inflytande lokalt som dessutom vunnit några av de viktigaste bostadspolitiska segrarna i landet.  

Efter 30 år av ombildningar och utförsäljningar landet runt kommunaliserades 900 lägenheter i Hammarkullen efter tre års kamp, och planer på ombildning av 450 lägenheter stoppades. Genom ett målinriktat arbete pressades Bostadsbolaget till 0-alternativ vid renoveringar för att garantera att alla kan bo kvar.
Sandeslätts lokala hyresgästförening har några av regionens största medlemsmöten med uppemot 100 deltagare.
Genom sin plats som ordförande i Angered har han tillsammans med styrelsen vänt föreningen utåt, skapat samarbete och kampgemenskap hos de 16 lokala hyresgästföreningarna och tagit initiativ som fört samman föreningarna med flera stormöten med uppemot 360 deltagare som har beslutat om hur kamp och organisering ska föras. Angered har också sträckt ut handen till föreningar i hela Göteborg och dess kranskommuner.
– Jag tycker att ledarskap är att leda i fronten och att vi ska backa medlemmar som befinner sig i strid. Enighet ger seger, säger Kristofer Lundberg.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!