Rött 1 maj landet runt

2018-05-03 13:03:15

foto: Sari Hevosaho
Sara Berlin var en av RS talare i Göteborg.

Runt om i landet deltog Rättvisepartiet Socialisterna i 1 maj-demonstrationer. Här följer korta rapporter från några av dem plus från Oslo. 

Stockholm

Rätttvisepartiet Socialisterna i Stockholm och Haninge deltog i Vänstertåget och Rött Forums antikapitalistiska block som bestod av 300 deltagare. Socialistiska Feminister och Studenter mot Rasism ingick också i detta block som bestod av barnfamiljer, ungdomar, pensionärer, ensamkommande flyktingar och papperslösa.
Ungefär klockan 13 började tåget marschera mot Kungsträdgården och talkörerna ekade längs med husväggarna. Stämningen var positiv och peppande och såklart med uppbackning av seriösa och aktuella politiska krav. ”Vad ska vi göra? Krossa rasismen!” kombinerades med ”Vad vill vi ha? Amnesti!”.  

Våra antirasistiska namnlistor fick bra respons från andra demonstrationsdeltagare och spontana förbipasserande personer vilket resulterade i ett ekonomiskt resultat på 12 027 kronor och 211 sålda Offensiv.
Jonas Sjöstedt talade i Kungsträdgården om bland annat skandalerna med NKS, #metoo-rörelsen, Turkiets bombning av kurderna och klimatet samt hotade med att fälla regeringen om Socialdemokraterna inskränker strejkrätten. 

Talet var strösslat med historiska exempel på strejker och kamp, som för att skapa en bild av ett kämpande parti, men vi vet mycket väl att dagens Vänsterparti har varit svagt representerade i den kamp som Sjöstedt så dramatiskt försökte anknyta till. 

Göteborg

För RS startade 1 maj tidigt med samling på Spanienfrivilligas vänners minnesmanifestation för att hedra de stupade internationella brigadisterna.
På partiets eget firande senare på dagen talade Sara Berlin, Minela Mahmutovic, Christel Rosengren och Kristofer Lundberg. Appelltal hölls av Karim Nouri från Hekmatisterna. 

I Göteborg var det färre än tidigare som demonstrerade och det berodde inte bara på det kraftiga regnet – när S och LO demonstrerade var det uppehåll.
Vänsterpartiets tåg var störst med nära 4 000 deltagare, varav en stor del var exilkommunistiska organisationer som de senaste åren har fått gå under egen flagg.
SAC och S-LO samlade runt 1 000 vardera och Kommunistiska Partiet strax över 600.
Under dagen såldes 296 Offensiv och politiskt material för 7 920 kronor i tre tält.

Sundsvall

Cirka 250 personer demonstrerade i ”Vänsterkrafternas” 1 majtåg där, förutom vi i Rättvisepartiet Socialisterna (RS) även Feministiskt Initiativ, Socialistiska partiet, Syndikalisterna och Vänsterpartiet gick.
Framme på Stora torget fick vi höra många inspirerande tal. Många av talen handlade om feminism och metoo:s betydelse samt att en grundläggande samhällsförändring behövs. 

Per Johansson talade för RS och gav exempel på framgångsrik arbetarkamp runt om i världen just nu och tryckte hårt på det omedelbara behovet av socialism, att arbetarklassen måste kämpa för en grundläggande systemförändring, en kamp för att störta kapitalismen.
Han larmade om att nazister just i denna stund marscherar i Boden, men att de möts av mångdubbelt fler antirasister för vi ska inte ska låta nazister marschera på våra gator.
RS hade två fanor och en banderoll med partiets namn på i ett levande demonstrationståg fyllt med plakat, banderoller och talkörer. Vårt parti syntes väldigt bra och vi fick mycket uppmärksamhet. En mycket bra orkester spelade de klassiska kampsångerna Internationalen och Arbetets söner. Slutsatsen är att det blev ett väldigt lyckat 1 maj.

Eskilstuna

RS och Svensk-kurdiska Kulturcentret arrangerade en socialistisk 1 maj-demonstration. Medverkade gjorde även Ingen människa är illegal och gruppen Röda kärnan.
Demonstrationen samlades i arbetarstadsdelen Årby. Under parollerna ”Stöd kurdernas kamp – Turkiet ut ur Kurdistan” och ”Stoppa skolnedskärningarna” tågade 50-talet demonstranter till Fristadstorget. Där hölls tal av bland andra Farhad Seidi från Svensk-kurdiska Kulturcentret och Christer Bergström från Rättvisepartiet Socialisterna.
Arrangörerna var mycket nöjda efter manifestationen. Flera Eskilstunabor kom efteråt fram och tyckte att talen varit så bra. Det var också första gången på flera decennier som ett alternativt 1-maj-tåg har hållits i Eskilstuna. Annars har det bara varit S- och V-tågen. 

Malmö

Årets 1:a majfirande i Malmö drog ungefär hälften så många deltagare till vänstertåget som förra året. Cirka 2 500 demonstranter tågade från Möllevångstorget till Slottsparken. De mest framträdande banderollerna var ”Rör inte strejkrätten” samt ”Amnesti åt ensamkommande”. 

Oslo

8 300 gick i 1 maj-tåget, vilket var 1 000 mindre än förra året, men 1 000 mer än år 2016. Huvudbanderollen krävde ett stopp för vinster i välfärden och förbud mot bemanningsföretag i Oslo-regionen. Tyvärr var några av parollerna mest ett stöd till den fackliga ledningens förhandlingsresultat (ta bort svagheterna i pensionssystemet AFP).
Kvinnoparollerna krävde 6 timmars arbetsdag och kamp mot sexuella trakasserier. En svaghet var att det saknades antirasistiska huvudparoller. 

Tåget var som vanligt färgstarkt, och många hade tagit med sig sina egna plakat och banderoller. Många av dessa riktades mot Nato och mot imperialistiska krig.
Huvudtalaren var LO-ledaren som självklart inte hade något emot resultatet av förhandlingarna.
Bland partierna var Rødt och dess ungdomsförbund RU, störst med 520 deltagare, vilket var rekord för partiet och det enda partiet som ökade. Sosialistisk Venstreparti var ungefär lika många som Arbeiderpartiet, strax under 500 vardera.
Vi fick bra respons på vår 1 maj-tidning och flygblad. Kamraterna träffades efter tåget för att sammanfatta och diskutera.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!