En tv-jul… eller?

2010-12-17 19:50:37
Tiden att älta och fundera över det gångna året har ju liksom kommit nu.

Vi har antagit en ny approach till livet i stort och julen i synnerhet. Vi ser oss omkring i världen och ser vad de där uppe på toppen gör och tänker – det verkar ju fungera bra för dem, tänker vi. Det vi pratar om är metoden som även kan stoppa en brinnande knäcksmet från att spridas runt i hela köket, nämligen att ”lägga locket på”.
Finanskriser, miljökriser, terror­kriser, kriskriser, ja vad gör man?! Jo, man lägger ”locket på”, vi försjunker istället i härligt tv-tittande som låter våra överbelastade hjärnor vila.
Vi värmer likt Emil i Lönneberga ett varmt gjutjärnslock och bara lägger locket på. En härlig tid väntar…

Till att börja med har vi ett expertutlåtande om årets julkalender Hotell Gyllene knorren från en livs levande 8-åring:
– Den är bra och den är rolig.
Som vuxen är det ju alltid roligt med lite ”känna igen-faktor”, som t ex de utbrända förskollärarna som är på hotellet och bara ska ta det lugnt, inte klarar höga ljud eller för den delen barn i någon form. Lagom småtrevligt, kan man säga.
Många av er har kanske följt den under december.

Julafton bjuder på lite smått och gott. Sista avsnittet av SVT:s julkalender sänds några gånger under da­gen med början kl 07.15. För oss lite äldre är ju Trolltyg i tomteskogen en klassiker från 1980. Ondskefulla men tack och lov klantiga troll vill göra sig av med skogens alla tomtar. SVT1 kl 13.05.
Kalle och hans vänner som vanligt kl 15.00.
Årets julvärd är sportjournalisten André Pops. ”En varm, mysig och professionell person som är van med en vinterstudio”; så löd motiveringen till årets julvärd i SVT. Vi hetsar inte upp oss. De eventuella känslor och å­sikter som kan poppa upp dämpas effektivt, vi lägger locket på.
Kl 19.00 Karl-Bertil Jonssons julafton. Tecknad julsaga från 1975 . Om pojk-en Karl-Bertil Jonsson som har Robin Hood som idol. Dagens klassiker.
SVT2 kl 19.25 Ghostbusters, ännu en stunds mental avkoppling. Trevlig, trevligt och lagom roligt.
TV4 kl 21.00 Tomten är far till alla barnen. Här är ju ett litet gränsfall för vad man ska behöva bekymra sig för, men kommer oförhappandes några mer djuplodande tankar eller obearbetade barndomsminnen fram så är det ju bara att lägga locket på, så ordnar det sig.

Juldagen SVT2 kl 11.00 Husmodersfilmer från 1954. En glimt av hur fint och smidigt det kan fungera i vardags­livet när man väljer att inte nödvändigtvis tänka efter för mycket, hetsa upp sig över vem som tar disken eller andra triviala frågor.
Kungens nyårstal. Han brukar summera året som gått och blicka framåt. Vi kan säkert vänta oss visdomsord i stil med: ”Nu vänder vi blad och går vidare”. Det är nog bara vid jul man nästan kan finna något charmigt med denna fläkt av medeltiden, men bara nästan. Kungens nyårstal. SVT1 den 25 dec kl 19.45.
TV4 kl 22.15. Natt på museet. Rätt kul film som våra barn tyckt om. Då målgruppen borde vara ung så är det lite obegripligt att den sänds så sent, men å andra sidan är det jullov så låt barnen vara uppe och titta! Här handlar det om att museiinvånarna börjar leva då solen har gått ned.

Den 26 december Det går inte att komma ifrån att vissa dagar ser gans­ka tunna ut i tv-tablån. Vi saknar till exempel engelska deckare denna jul. Ibland kan man öka nöjet framför tv:n genom att äta godsaker. När chokladaskarna är slut, vilket kan ta nå­gon dag, får man koka själv. Ta lika delar socker, sirap och grädde. Koka ganska hårt i stor kastrull till smeten klarar ”droppkuleprovet”. Fett och socker är basen för allt gott. Allt vi vet om glykemiskt index läggs långt bak i medvetandet, bäddas in och ni vet…

Den 27 december Lasse Majas detek­tivbyrå kl 09.00 i SVTB. Fler avsnitt om dessa detektiver sänds senare un­der helgen. Har av de yngre i familjen varit omtyckta program.
Grotesco kl 22.00 i SVT1. Se det som en påse hederlig Bridgeblandning, plocka ur dina personliga favoriter, lämna resten åt sitt öde. Här finns ju roliga fullträffar och samtidigt sådana här osmakliga, oranga mandelkarameller.

Den 31 december Tidigare har det knappt varit någon sport under julhelgen. I år däremot inleds Tour the ski i Oberhof, Tyskland på nyårsafton, med tävlingar även på nyårsdagen. Klassikern vad gäller sport den­na helg, nyårsbackhoppningen från Garmish Partenkirchen, har SVT tyvärr slutat sända.
Vi hoppas ni lyckats pricka in många trevliga, lättsamma tv-stunder under julhelgen. Har ni även följt ­rekommendationerna om hur man mentalt klarar julen 2010 med vår ”locket-på-metod” tror vi att ni har en riktigt mysig, konfliktfri jul att minnas länge, länge.
Vi önskar er en God Jul och ett Gott Nytt År!
Per & Therese

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!