En utställning mitt i dödens väntrum

Ord som lycka, glädje, skönhet, närhet, skratt och kärlek är ofta som allra starkast i dödens väntrum (Foto: Katja Hildén).

av Katja Hildén // Artikel i Offensiv

Jag vill omfamna den här utställningen, Med trötta ryggar och hjärtan med plats för fler, för att den har blivit till. Den går i Konsthall C i Hökarängen, Stockholm till och med den 21 augusti.

Konsthall C är en relativt liten lokal, men utställningens tema är brett, mångfacetterat och existentiellt.
Alla som på något sätt lever eller arbetar med åldrande, sjukdom och död kan nog känna stark igenkänning. Alla som inte är bekanta med detta får chansen att ta in precis så mycket som var och en mäktar med.
Att se sin kropp brytas ner, att få mer och mer värk, att inse att man börjar tappa minnet, att tänderna lossnar, att tiden rinner ut – hur kul är det, är det verkligen något man vill ägna tankar åt när man ännu är i sin krafts dagar? Ärligt talat nej – vem skulle inte vilja slippa se sina äldre anhörigas kroppar och sinnen brytas ner om det gick att undvika?
Men det går ju inte, åldrande och död måste genomlevas av både den som står på tur att dö och de som står nära och delar den döendes sista tid i livet. Eller den som står alldeles ensam inför sjukdom och död…
Och så alla som arbetar inom vård och omsorg med åldrande och döende. Så egentligen tar detta upp en stor del av livet för väldigt många.

Det är för de flesta mer eller mindre omöjligt att bestämma över sitt eget åldrande och sin död. Din position i samhället i livet påverkar din sista bit på vägen. Ju mer strukturellt diskriminerad du är, desto mer diskriminering riskerar du att utsättas för även i din sista tid i livet.
Och alla som arbetar med döende riskerar också att drabbas av rasism, könsförtryck med mera. Närheten till döden lyfter oftast inte bort de oförsonliga livsvillkor som påtvingas de flesta av oss som lever i ett samhälle där någras profit är viktigast av allt. Ofta förvärras tillvaron när vi som äldre och sjuka inte är lönsamma på samma sätt som unga och friska.
Allt detta är obehagligt, skrämmande och smärtsamt att tänka på. Vi vill ju att våra nära och kära ska få en fin sista tid i livet.

Och just därför är den här utställningen så bra. Människor som arbetar med äldre och döende och som själva är äldre delar sina erfarenheter, tankar och känslor. Formspråket är utan stora åthävor som gör att besökaren gärna går nära och betraktar länge det som man annars ofta undviker.
Tidningen Vård och värde, nr 3 blir en viktig del av utställningen som besökaren kan ta med sig hem, missa inte den!
Utställarna formulerar allt det svåra och outhärdliga. Men de gör det med sådan medmänsklighet, innerlighet och dessutom med en gnutta humor.
Vi som har varit med om åldrande, kroppens nedbrytning och död har även tvingats inse detta – att ord som lycka, glädje, skönhet, närhet, skratt och kärlek ofta är som allra starkast i dödens väntrum.

Med trötta ryggar och hjärtan med plats för fler
Av: Bridge Radio, Shaon Chakraborty, Lilian Lindblad Domec,
William Utermohlen, Junehyuck Jeon, Martin Nordström
Plats: Konsthall C, Hökarängen, Stockholm t.o.m den 21 augusti

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!