En vecka fylld av massprotester

2007-06-13 11:26:34

foto: Lina Thörnblom
Med gott självförtroende genomfördes massiva, fredliga blockader och dagliga demonstrationer med flera tusen deltagare.

Massprotesterna, demonstrationerna och blockaderna mot G8-mötet i Rostock var en stor framgång, och vi kan nu lägga Heiligendamm till raden av massblockader från Seattle och Genua.

Den lyckade demonstrationen med 80 000 deltagare den 2 juni lade grunden för resten av veckan. Med gott självförtroende genomfördes massiva, fredliga blockader och dagliga demonstrationer med tusentals deltagare. Dessutom hölls ett välbesökt alternativt toppmöte i centrala Rostock. Polisen försökte gång på gång provocera fram våld.

Polisen provocerade

Att polisen försökte provocera fram våld och tumult avslöjades under onsdagen av advokater i en av demonstrationerna då en kvinna plötsligt kände igen en av demonstranterna. Mannen i ”svarta blocket” – klädd i keps, huva och svarta solglasögon – var i själva verket polis från hennes hemstad. Mannen hade gått runt och uppmanat folk att börja kasta sten, det var därför han blivit uppmärksammad överhuvudtaget. Arrangörerna och ideellt arbetande advokater bildade en ring runt mannen och förde honom till poliskedjan.
Måndagen 4 juni genomfördes en stor demonstration mot Fort Europa och för rätten till asyl, trots att polisen gjorde allt för att stoppa den.
Redan innan demonstrationen möttes vi av polis på spårvagnar och tåg som hindrade oss från att kliva på och åka till samlingsplatsen.
På flera vägar hade polisen satt upp temporära passkontroller, men demonstranterna vägrade gemensamt att visa pass i solidaritet med dem utan papper som ville delta. Efter att först ha fördröjt demonstrationen i tre timmar förbjöd polisen den.
Eftersom ingen vägledning gavs av arrangörerna beslutade CWI:s medlemmar att försöka samla demonstrationen igen. Att trotsa polisen i detta läge var både ett försvar av demonstrationsrätten och en fråga om säkerhet för dem som deltagit, framförallt dem utan papper.
Med talkörer som ”Say it loud say it clear – refugees are welcome here” tågade vi tillsammans mot polisens avspärrningar och vattenkanoner som inte kunde göra annat än backa. Sedan leddes demonstrationen till dess slutpunkt. Detta blev en seger.
Tisdag var dagen då krigsförbrytaren Bush skulle landa med Air Force One. Tidigt på morgonen samlades 600 personer i en vägblockad utanför flygplatsen. En traktor och lastbil användes som hjälp för att blockera vägen. De som tagit sig till demonstrationen hade gjort detta genom att gå över en mil. 500 hade också stoppats av polis och kunde inte delta. Samtidigt genomfördes en demonstration med 2 500 deltagare mot Irakkriget närmare centrum.
På onsdagen startade de massblockader som hade för avsikt att stoppa infarterna till byn Heiligendamm (se artikel bredvid).

Avskaffa kapitalismen

Samtidigt som demonstrationer och blockader genomfördes under veckan hölls ett alternativt toppmöte där CWI:s möten om Venezuela och Kuba och Vad är trotskism? var fullsatta. Stolarna räckte inte till och åhörare stod i korridoren för att lyssna.
Protesterna i Rostock var av en helt annan karaktär än de i Skottland 2005, vilket symboliserades av den samlande parollen ”Make Capitalism History”.
CWI, den internationella organisation som Rättvisepartiet Socialisterna tillhör, deltog och förde fram att endast socialismen kan visa vägen fram till en värld fri från krig, miljöförstöring och exploatering.

Kristofer Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!