England: Facklig kamp mot högerextremism

2018-08-15 13:03:30

foto: Andy O’Donnell / Flickr CC
RMT-facket, här i en protest mot nedskärningspolitiken, uppmanar till facklig kamp mot högerextremismen (foto Andy O’Donnell / Flickr CC).

Transportfacket RMT:s vice förbundsordförande Steve Hedley har manat till organiseringen av fackliga strejk­vaktskedjor för att försvara demonstrationer mot det högerextrema ”Democratic” Football Lads Alliance (DFLA).

Detta följer efter den brutala attacken på fackligt aktiva efter att DFLA marscherade i London den 14 juli. Detta har nu följts av en attack mot den socialistiska bokhandeln Bookmarks i London. Uppmaningen är mycket välkommen, och Socialist Party (CWI England & Wales) uppmanar alla fackligt aktiva att stödja förslaget.
DFLA är ett försök av rasistiska och fascistiska personer och organisationer att dra ihop en högerextrem gatustyrka. Dess frontfigur är den tidigare ledaren för rasistiska English Defence League (EDL), Tommy Robinson, och mobiliseringarna involverar ett antal så kallade fotbollshuliganfirmor.
DFLA stöttas av högerextrema internationellt som Trumps tidigare chefsrådgivare Steve Bannon, som ämnar samla ihop en miljon pund (12 miljoner kronor) för att finansiera en ny högerrörelse.
Nu när Tommy Robinson har släppts från fängelse är det möjligt att demonstrationer äger rum runt om i landet. Om någon högerextrem styrka invaderar ett lokalsamhälle är det av yttersta vikt att det svaras med en mobilisering från lokalsamhället och fackföreningsrörelsen.

Det är väldigt viktigt att dessa motdemonstrationer inte bara blir så stora som möjligt, utan också skyddas och vaktas ordentligt. Det kan inte överlämnas åt polisen att skydda demonstranterna – polisen griper, slår och hotar antirasister. Om säkerheten tas på allvar kommer många fler uppmuntras till att delta.
Ett första upprop har gjorts för 20 volontärstrejkvakter från varje fack – en bra början till att organisera hundratals. En omfattande lista på fackliga volontärer kan tas fram under ledning av en erfaren fackligt förtroendevald som kan användas vid varje nödvändig mobilisering.
Detta skulle då innebära att hundratals välorganiserade fackliga förtroendevalda kan bilda en stark grupp vid varje motdemonstration samt kunna se till att demonstranterna kan ta sig från platsen i säkerhet när marschen är över.
Högerextremismen kan besegras med masskampanjer. Det är av yttersta vikt att arbetar-, antirasistiska- och antinedskärningsrörelser byggs som kan kämpa för jobb och bostad åt alla samt att facken går i täten för detta. Det skulle urholka varje potentiellt stöd för högerextremismen bland de alienerade, desillusionerade arbetarna som har lidit svårt av årtionden av åtstramningar, nedskärningar och privatiseringar samt känner sig förrådda av kapitalistiska politiker. Demokratiskt kontrollerade strejkvaktskedjor av arbetarrörelsen skulle vara en viktig del av den mobiliseringen.