Piloterna strejkar för kollektivavtal

2018-08-10 21:10:45

foto: Per-Åke Westerlund
Martin Lindgren.

Ryanairs piloter i Sverige strejkar, tillsammans med kollegor i fyra andra länder. Bolaget har fått ställa in 4-500 avgångar.
– Orsaken är att Ryanair vägrar förhandla om kollektivavtal i hela Europa, säger Martin Lindgren, ordförande i Svensk Pilotförening till Offensiv, ute på Skavsta flygplats under strejkdagen.
– Den fackliga organiseringen har tagit fart det sista året. Tidigare har de inte vågat, på grund av Ryanairs antifackliga agerande, säger Martin Lindgren.
– Vi har kontakt med våra systerorganisationer i Europa. Vi rapporterar framsteg, eller snarare brist på framsteg, till varandra. Nu blev det så att så att vi varslade om 24 timmars strejk samma dag.
Vilket stöd känner du att ni har?
– Vi har stöd. Det vi slåss för nu är grundläggande rättigheter. För att stoppa repressalier, för att slippa ha ont i magen.

Svensk pilotförening organiserar cirka 40 piloter på Ryanair. Det är 80 procent, ungefär samma anslutningsgrad som hos andra bolag.
På Irland har Ryanair varslat 300 anställda om avsked efter tidigare strejker. Hur påverkar det läget idag?
–  Det förbättrar inte precis. Sånt agerande har enorm påverkan på alla berörda och deras familjer. Jag hoppas tiden är förbi när Ryanair kan göra så, säger Martin Lindgren.
I Sverige leder konfliktvarsel till att Medlingsinstitutet kopplas in. Svensk Pilotförening har sagt ja till medling medan Ryanair försökt bestämma vilka som ska företräda piloterna.
– De vill exkludera mig och alla i vår styrelse från förhandlingarna, med argumentet att vi arbetar hos andra bolag. De har hänvisat till lagar i USA och EU, men dessa är inte tillämpliga.
Ryanairs antifackliga agerande möter nu hårt internationellt fackligt motstånd, ett agerande som fler fack, som också hotas av antifackliga arbetsgivare, borde ta efter.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!