English Defence League misslyckades i Århus – 5 000 demonstrerade mot rasism

2012-04-03 18:25:45


”Århus bevisade på nytt det motstånd som finns mot rasism”, skriver Offensivs utsände.

English Defence League (EDL) försökte i helgen ge rasisterna i sin danska systerorganisation Danish Defence League (DDL) en knuff för att etablera sig i Danmark. Trots lång förberedelsetid och mobilisering från hela Europa, lyckades EDL inte samla fler än 150 rasister från England, Danmark, Tyskland, Sverige m fl, enligt Jyllands Lokalnyheter.

Den antirasistiska demonstrationen blev tusenhövdad – 5 000 antirasister tågade massivt genom hela Århus och fick polisen att på plats dra in rasisternas demonstrationstillstånd. Istället fick de nesligt stå kvar på sin samlingsplats under flera timmar för att sedan bli ivägkörda i två bussar.

Århus bevisade på nytt det motstånd som finns mot rasism. Århus för Mångfald som samlade till demonstrationen, består av en bred samling organisationer – allt från socialistiska elev- och studentorganisationer, en stor uppslutning fackföreningar, samt politiska partier som Enhedslisten, Kommunistiska Partiet till invandrarföreningar och -nätverk.
Men rasisterna kunde trots allt hålla sitt möte relativt ostört även om de inte fick marschera.  Segern hade varit större om motdemonstrationen haft som mål att stoppa rasisterna. Istället gömde sig arrangörerna bakom paroller om en ”fredlig, festlig och färgglad” manifestation. Pådrivande för en avpolitiserad manifestation var vänstergruppen Internationella Socialister som gjort allt för att blockera initiativ för att stoppa rasisterna.
En grupp autonoma demonstranter bröt sig mot slutet ur den stora demonstrationen och gick till attack mot den buss som EDL-supportrarna skulle lämna Århus i. Danska nyheter valde i sin rapportering att fokusera på detta. Flera kanaler direktsände från oroligheterna och analyserna kom inte långt efter att det sista omhändertagandet ägt rum.
– Det fungerade bra i början av demonstrationen, men sedan beslutade sig några av demonstranterna att attackera, ett beslut som var dåligt för demokratin, kommenterade polischefen.
Århus borgmästare var snabb att berömma insatsen:
– Polisen skötte sig bra och arresterade rätt folk. De försvarade vår yttrande- och samlingsfrihet. Det här är demokratiska rättigheter som även gäller för EDL och DDL.

Polisen attackerade och grep antirasister och press helt godtyckligt. I slutet av demonstrationen arresterade polisen även Offensivs utsände fotograf, Elias Theodorsson, då han dokumenterade polisens ingripande mot demonstranterna. Andra greps av polisen utan att ha deltagit i demonstrationen.
– Jag såg hur polisen gav sig på en kille som kom ut från 7-Eleven, efter att han slutat jobba. De slog honom med batonger i bröstet tills han föll omkull, säger Thomas Duch från Enhedslisten till Offensiv.
Andra demonstranter vittnar om att folk som bara passerat fastnat innanför poliskedjorna och blivit omhändertagna.
Per Jensen, en av huvudarrangörerna bakom den antirasistiska marschen, fördömde våldet:
–  Dagen har varit bra i stort, men jag mår skit över att en liten grupp gick till attack.

RS och CWI i Danmark anser att alla försök till etablering av högerextrema och rasistiska grupper måste mötas med nolltolerans. Ingen plattform åt rasism, innebär att med massmobiliseringar och stark lokal förankring stoppa rasisternas samlingar, möten och demonstrationer.
RS och CWI menar att man måste lyfta paroller som förklarar varför det är viktigt att stoppa rasister och nazister från att samlas och att demonstrera. De ”Defence League”-rasister från olika länder som samlats har som syfte att splittra arbetares och ungdomars kamp mot högerpolitik och försämringar. Ideologiskt står de för i grunden samma idéer som massmördaren Anders Behring Breivik. Precis som Breivik ser de socialister, fackföreningar och kvinnokämpar som sina fiender.
Det är därför fackföreningar, vänster- och arbetarorganisationer måste vara drivande i kampen mot rasismen. Genom att peka ut rasistiska grupper som isolerade från det kapitalistiska klassamhället, görs rasismen till en moralisk fråga istället för en kampfråga.
Socialister visar hur rasism och nazism måste angripas, för att avslöja dess roll i samhället samt polisens och det politiska etablissemangets roll som upprätthållare av den rådande ordningen.

Vi delar ambitionen att samla en bred proteströrelse, men rörelsen blir inte större av politisk utslätning. Det är istället kamp för att verkligen stoppa rasisterna, tillsammans med krav på jobb, stopp för nedskärningar och privatiseringar m fl sociala krav som verkligen kan mobilisera.
Det handlar om att visa sambandet mellan rasismen och EU-regeringarnas drastiska högerpolitik som bedrivs för att rädda storföretagens och bankernas vinster. Detta är vad vi tog upp i Århus, och mottagandet från dem vi talade med visar att många aktivt söker svar på de frågor arbetare och unga dagligen konfronteras med – hur man bekämpar rasismen. Kommunistiska Partiets och Internationella Socialisters utslätade linje och försök att alliera sig även med nedskärningspolitiker mot rasismen, ger inga svar.
En mobilisering under paroller som ”Kamp mot rasism och högerpolitik”, med en öppen avsikt att faktiskt stoppa EDL:s och DDL:s demonstration, skulle varit fullt möjlig, i och med det breda fackliga kontaktnätet.
Vi var 5 000, rasisterna 150 – polisen skulle tvekat att attackera en så stor, disciplinerad samling arbetare och unga om demonstrationen tagit sikte mot Mølleparken istället för att gå bort från rasisterna för att samlas till en avpolitiserad ”folkfest”.
Om demonstrationen inriktats mot rasisterna, kunde troligen också anarkisternas aktioner ha undvikits. Den starkaste kraften för att hindra individuellt våld är arbetarklassens samlade och organiserade styrka. Att en konfrontativ linje mot rasister och nazister skulle skrämma folk från engagemang är ett felaktigt påstående som historien gång på gång motbevisat. Utan ett massalternativ kommer isolerade grupper oundvikligen att försöka ta genvägar för att stoppa rasisterna.

Lördagens arrangemang i Århus var ett stort bakslag för rasisterna och en styrkeuppvisning för antirasisterna. Samtidigt måste vi ärligt säga att konserter och ”folkfester” inte räcker för att isolera och stoppa rasismen. Det är bara den arbetarklassbaserade antirasismen som kan bekämpa och slutligen krossa roten till rasismen – det kapitalistiska samhället.
Stefan Berg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!