Enorm misär vid den makedonska gränsen

2015-12-09 17:05:45


En bild säger mer än tusen ord.

Makedonien har byggt ett stängsel vid gränsen mot Grekland för att stänga ute flyktingar. Situationen har nu blivit ohållbar för de tusentals flyktingar som har strandsatts vid den makedonska gränsen.

I slutet av november satte makedonska myndigheter upp ett tre kilometer långt metallstängsel med taggtråd mot gränsen till Grekland för att förhindra flyktingar att ta sig in i landet. Stängslet liknar det som Ungern nyligen har byggt upp vid landets södra gräns. Barriären mot Ungern är där för att stoppa alla migranter från att ta sig över gränsen då den ungerska regeringen anser att de är en säkerhetsrisk mot Europas trygghet och rikedomar, och ett hot mot ”kristna värderingar”.

Gränsen mellan Grekland och Makedonien sägs vara ämnad att ”reglera inflödet” av flyktingar. Bara ett fåtal släpps igenom. För att släppas förbi krävs bevis på att man kommer från ett krigsdrabbat område, men inte ens det räcker utan tillräckligt bra dokument och många nekas. 

Sedan stängslet uppfördes har situationen för flyktingarna vid den makedonska gränsen blivit allt värre. De fryser, saknar både mat och vatten, och den nationella uppdelningen som tvingas på dem av makedonska myndigheter skapar misstänksamhet och konflikter mellan olika grupper. Konflikter och våld har utbrutit mellan flyktingar och gränspolis, som använder våld för att hålla människorna tillbaka. En person har hittills dött.

Att helt stänga gränserna in i Europa är ingen lösning, utan kommer bara att förvärra situationen för de som inte ges tillstånd att resa vidare. Många som får stämpeln ”ekonomisk flykting” för att de inte kommer från krigsdrabbade områden har ändå flytt för sina liv från förtryckande regimer och riskerar livet om de återvänder. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!