Eon, Fortum och Vattenfall = Ockerpriser

2011-03-10 15:41:29
Som Offensiv beskrev i artiklar i nr 938 använder de dominerande eljättarna Eon, Fortum och Vattenfall alla tricks för att höja elpriserna och trimma sina vinster och bonusar till nya, allt högre fantasinivåer.

I förra veckan kom en undersökning som svart på vitt visar att i de kommuner där de tre stora bolagen tar över elnätet, ja, där skjuter elpriserna i taket på alla jämförande diagram. Kvar står förlorarna, hyresgäster och villa­ägare med bolagens saltade elräkningar i näven.
Det är Hyresgästföreningen, HSB, Riksbyggen, Fastighetsägarna, SABO och Villaägarna som tillsammans har låtit göra den s k Nils Holgerssonundersökningen (nilsholgersson.nu). Den visar att elnäts- priserna har rusat i höjden i hela landet och högst i de kommuner där något av de tre stora bolagen dominerar. Eon, Fort­um och Vattenfall äger idag elnäten i knappt hälf­ten av landets kommuner.
För tre år sedan gav Ener-
gimarknadsinspektionen (EI) marknaden friare svängrum och skippade sin prisprövningsmodell. Sedan dess har priset på elnäten höjts med 20 procent och det är stora skillnader mellan kommunerna. Undersökningen visar ett exempel där det Eonägda elnätet i Norrköping sedan 2003 har fördubblat sina priser medan det kommunäg­da elnätet i Linköping höjde sina nätpriser med bara några få procent. Eon har överlag de högs­ta elnätspriserna i landet.
EI har kollat elnätspriserna med hjälp av den förra prismodellen och då konstaterat att massor av nätbolag nu tar en halv gång för mycket betalt eller mer.
Undersökningen avslöjar att elbolagen tar betalt två gånger med två motsatta motiveringar. Å ena sidan vill man ha mer betalt med förklaringen att man vill ha höga vinstmarginaler, som om näten vore helt nya när sanningen är att de är gamla och re­dan avskrivna. Å andra sidan tar elbolagen i för kostnader för underhåll då ju näten i själva verket är gamla.
Hyresgästföreningen och de andra organisationerna bakom undersökningen kräver nu att energiminister Maud Olofsson ser till att konsekvenserna av EI:s nya prismodell analyseras innan den införs.
De kräver också att EI ska sätta konsumentens behov av rimliga nätpriser först och inte som nu låta elbolagens vinstintressen styra.
Stefan Lundqvist

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!