Ericsson sparkar 4 000

2008-02-06 13:23:15
Ericsson gjorde en vinst på 21,8 miljarder kronor år 2007. Inte tillräckligt, tycker spekulanterna. Nu ska 4 000 jobb skäras bort, varav 1 000 i Sverige.

På Ericssons fabrik i Gävle är de anställda oroliga inför risken för nedläggning. Som mest arbetade 2 700 där, idag är de tusen.
Det är spekulanterna på den kapitalistiska marknaden som styr storföretag som Ericsson. Så fort de jättelika vinsterna minskar något så sjunker aktiekurserna. Det senaste året har Ericsson tappat över 200 miljarder kronor av sitt börsvärde.

”Positivt”

För att hålla aktiekurserna uppe svarar vd Carl-Henric Svanberg som alla andra storföretag, med löften till spekulanterna att fler ska sparkas. ”Ett besked om neddragningar i de svenska fabrikerna skulle tas emot positivt av aktiemarknaden, så är det tyvärr”, sade telekomanalytikern Anders Elgemyr till Svenska Dagbladet veckan före Svanbergs besked. Mer än 25 000 personer har sparkats från Ericsson i Sverige sedan 1998, till dagens 19 500 anställda.
Men medan de tyska facken åtminstone tagit strid mot Nokias nedläggning i Bochum har Metall i Sverige inte drivit någon kamp mot Ericsson. Det som skulle krävas för att rädda jobben är verklig kamp, med krav på förstatligande av Ericssons vinstmiljarder under löntagarnas kontroll och en satsning på nya jobb.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!