Ericssons varsel slår hårt – 3 000 jobb försvinner

2016-10-05 20:50:45

foto: RS Borås


Ytterligare 3 000 jobb bort på Ericsson. Det betyder att vart femte Ericssonjobb i Sverige försvinner. Värst drabbas Borås och Kumla när all tillverkning läggs ned och produktionen avvecklas istället för att utvecklas.

År 2000 hade Ericsson över 42 000 anställda i Sverige. I början av detta året hade antalet Eericssonanställda i landet minskat till drygt 16 000. Nära 27 000 jobb har alltså försvunnit. Och nu ska vart femte Ericssonjobb försvinna – ytterligare 3 000 jobb. De nya jobbneddragningarna innebär i praktiken att bolaget inte längre kommer att ha någon produktion i landet.

Det är inte så att Ericsson har gått med förlust. Under samma tid som jobbslakten i Sverige har pågått har man redovisat rekordvinster. Enbart under det fjärde kvartalet ifjol gjorde Ericsson en vinst före skatt på 10,3 miljarder kronor. Det kan jämföras med vinsten på 5,8 miljarder kronor motsvarande period året innan. 

Vinstlyftet fick bolagsstyrelsen att besluta om höjd aktieutdelning. Hela 12 miljarder kronor fick aktieägarna dela på i våras, ”3,70 kronor per aktie, vilket kan jämföras med utdelningen ifjol på 3,40 kronor per aktie. Sett ur ett längre perspektiv är ökningen ännu större. 2009 delade Ericsson nämligen ut 2 kronor per aktie”, skrev Svenska Dagbladet den 8 februari i år.

Ägarna plundrar bolaget och skär ned för att få upp aktiekursen. Kapitalisternas rovdrift sker på de anställdas och orters bekostnad.Ericsson och andra storbolag bör ägas gemensamt och styras av de anställdas organisationer. På så sätt kan resurser och den samlade kunskap som finns komma hela samhället till del.

Ericsson har expanderat i andra länder. Redan år 2009 försvann all masstillverkningen i Sverige. Den sker numera istället i ett par fabriker i Kina. Den kvarvarande produktion som finns i Borås vill bolaget flytta till Ungern där lönerna är låga och Orbán styr med järnhand.

– Jag känner mig frustrerad. Det är ju tretusen jobb som försvinner, och de flesta här har jobbat på fabriken i tio år eller mer. Att folk är oroliga är inte konstigt. Förhoppningsvis har det redan löst sig med vidareutbildning och sånt där för oss anställda. Så brukar det ju vara, säger Christofer, arbetare på Ericsson i Borås, till Offensiv på tisdag eftermiddag, samma dag som varslet blev officiellt.

Nedläggningen innebär, inkluderat de underleverantörer som drabbas, att 1 000 arbetstillfällen försvinner från Borås.

Hela fackföreningsrörelsen i Borås måste samlas till strid för jobben. Det omedelbara svaret måste bli en massdemonstration följt av förberedelser för andra aktioner. Att inga jobb får försvinna innan ersättningsjobb är ordnade är ett minimikrav. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!