”Eskilstuna-modellen” mot romer snart riksomfattande?

2018-04-11 12:16:38


RS kommer att kampanja mot Eskilstunas föreslagna tiggeriförbud.

”Räkna med S-förslag mot tiggeriet före valet”, skriver Mats Knutson, inrikespolitisk kommentator på SVT. Han tror att efter misslyckandet i moderatstyrda Vellinge kommer den så kallade ”Eskilstuna-modellen” att bli vägledande.

Tidigare har Vellinge kommun i Skåne försökt införa ett förbud mot tiggeri i de lokala ordningsföreskrifterna, men stoppades av länsstyrelsen. Nu görs ett nytt försök av de styrande i Eskilstuna (S, M och C) som har kommit på ett sätt att kringgå länsstyrelsens beslut: De vill att det ska bli obligatoriskt för tiggarna att söka polistillstånd, och får de inte det kan de avlägsnas med stöd av den lokala ordningsstadgan.
Kommunstyrelsens socialdemokratiske ordförande Jimmy Jansson kallar romerna för ”problemet”. Åtminstone är det så det kommer att tolkas av rasisterna. Att man måste väga sina ord på guldvåg när man pratar om folkgrupper som i historien varit utsatta för stor förföljelse – såsom romer och judar – är uppenbarligen inget för Jimmy Jansson. 

Förbudsivrarna avslöjar själva att det riktas mot just romerna – inte mot tiggeri som sådant. Lars G. Linder, socialdemokratisk vice ordförande i Eskilstunas Barn- och utbildningsnämnd, åberopar en artikel av den tidigare PR-konsulten Daniel Färm med den falska rubriken ”Nio vänsterargument för att stoppa tiggeriet”.
Men det är inga ”vänsterargument”. Istället är Daniel Färms artikel totalt avslöjande. Artikeln tydliggör att det inte handlar om tiggeri, utan att förbudsivern riktar sig mot just romer, med formuleringar som att tiggeriet ”undergräver tilltron till den fria rörligheten inom EU”, ”de EU-migranter som kommer hit för att tigga”, ”människor från Rumänien och Bulgarien”.
Det finns ju nämligen många av andra nationaliteter (exempelvis svenskar) som tvingas tigga för sitt uppehälle – det har det alltid funnits, och de har blivit fler på grund av den förda klasspolitiken. 

Då detta underblåser antiziganismen kommer det med största sannolikhet att leda till att vårt samhälle drabbas av mer rasistiskt våld. Det lär oss historien. Läs Gellert Tamas bok Lasermannen om hur John Ausonius triggades till mord och mordförsök på invandrare av just ”problembeskrivning av invandringen” som det högerpopulistiska partiet Ny Demokrati (med Bert Karlsson) förde fram.
Förra veckans mordförsök mot en romsk man i Stockholms tunnelbana är en varningssignal som vi måste ta på allvar. Än så länge är politikernas tiggeriförbud i Eskilstuna ute på remiss. Det krävs starka protester för att avslöja politikernas lek med elden. I Eskilstuna förbereder Rättvisepartiet Socialisterna en kampanj mot detta.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!