Vänsterframgångar skrämmer i Danmark

2018-04-11 11:56:35
”Arbetarkampen från det oroliga årtiondet, 1970-talet, är tillbaka. Med röda fanor, bussar med aktivister och solidaritet.” Det skriver den danska borgerliga tidningen Weekendavisen, som varnar för en ny vänster inom facket.
De röda fanorna och aktivismen sågs tydligt på jättemötet i Fredericia, med över 10 000 fackliga aktivister från alla offentliga fackförbund.
Tidningen ger fler exempel. På LO-förbundet 3F:s kongress 2016 valdes Henning Overgaard till ny förbundssekreterare med 63 procent av rösterna. Han är förutom sin fackliga aktivitet också företrädare för Enhedslisten i Esbjergs kommun. 3F är LO:s näst största förbund med 310 000 medlemmar. Ifjol röstade 60 procent av medlemmarna i 3F nej till ett avtal på privata sektorn som ledningen rekommenderade. De danska facken har alltså medlemsomröstningar, till skillnad från de svenska. 

Det är särskilt Enhedslisten som Weekendavisen pekar ut som den nya vänstern i fackföreningarna. I denna vänster, som har nått ”betydande framgångar”, finns också aktivister som inte med är med i något parti.
Socialdemokrater inom 3F säger sig frukta ett ”fientligt övertagande” inom några år. Artikeln säger att samtliga förbundets ungdomskonsulenter är knutna till Enhedslisten.
S försöker nu mobilisera mot vänstern. Men misstron är mycket stor bland de fackligt aktiva efter den tidigare S-regeringens stora nedskärningar, liksom att Socialdemokraterna i årets avtalsrörelse står tydligt på regeringens och arbetsgivarnas sida.
Intressant i Weekendavisens artikel, som har rubriken Situationens generalstab, är också att den hänvisar till tidigare perioder av stark facklig opposition i Danmark: 1920-, 50- och 70-talen.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!