Eskilstuna-styrande försöker tysta kritiker

Tiggeriförbud är bara en av attackerna från högerstyret i Eskiltuna. Foto: Jonn Leffman (Creative Commons 3.0)

av Christer Bergström // ur veckotidningen Offensiv

Den 4 november gick den styrande trojkan i Eskilstuna – Jimmy Jansson (S), Jari Puustinen (M) och Arne Jonsson (C) – ut i en insändare i Eskilstuna-Kuriren där de tydligt framförde budskapet att kommunanställda inte ska kritisera de styrandes politik, utan bara hålla tyst.

Nu skrev de inte så rakt på sak, men deras obehagliga ton där de kallar kommunalanställda socialsekreterare för ”snudd på” osolidariska kan inte tolkas som annat än att alla kommunanställda ska dra sig för att framföra kritik. Bakgrunden var att 13 socialsekreterare i en tidigare insändare kritiserat beslutet om tiggeritillstånd samt den styrande trojkans negativitet mot flyktingar och försämrade hyrespolicy.

Att kalla detta för ”snudd på” osolidariskt är bara maktspråk och härskarteknik. I själva verket visar dessa socialsekreterare sin starka solidaritet med svaga och utsatta grupper i vår stad.

Det är den styrande trojkan som är mer än ”snudd på” osolidarisk med svaga och utsatta grupper i vår stad. Jimmy Jansson (S), Jari Puustinen (M) och Arne Jonsson (C) är dessutom ”snudd på” brottsliga. Sedan 1 januari 2011 är nämligen det straffbart för samtliga offentliga arbetsgivare att avskeda, säga upp, utdela disciplinvarning eller liknande åtgärd mot en anställd som har använt sin grundlagsskyddade yttrande- eller meddelarfrihet. Samma regler införs för kommunala företag genom ändringar i offentlighets- och sekretesslagen.

Troligen var det inte främst socialsekreterarnas insändare som fick de styrande att reagera, utan det var snarare den stora demonstrationen mot utförsäljningen av allmännyttan den 24 oktober som gjorde de styrande så panikslagen att de alldeles glömde bort att Sveriges lagar även gäller dem. Deras desperata reaktion och denna demonstration visar vilken väg vi måste gå för att sätta stopp för deras nyliberala nedrivning av vår välfärd och deras destruktiva försök att så split bland arbetare och samhällets utsatta grupper.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!