Eskiltunaborna stoppade Sverigedemokraterna

2010-09-16 23:17:00
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson och partisekreterare Björn Söder är knappast välkomna någonstans, och definitivt inte till Eskilstuna. När dessa båda på onsdagen den 15 september dök upp i Eskilstuna på sin valturné, stoppades de av (enligt Radio Sörmlands uppskattning) uppemot ettusen antirasister.

– Inga rasister på våra gator! skanderade vi alla på det fullpackade Fristadstorget.

Sverigedemokraterna såg, milt uttryckt, chockade ut. De gjorde några halvhjärtade försök att hålla tal, men varje gång överröstades de av alla antirasister och tutande vuvuzelor. Om och om igen lommade SD-gubbarna tillbaka till några fåtöljer som de ställt upp bakom polisavspärrningarna.

Man kan fundera över varför de hade fåtöljer. Förmodligen hade de lärt sig sedan tidigare (Göteborg bl.a.) att de är Sveriges mest hatade parti, och att sannolikheten är mycket stor att de behöver fåtöljerna mer än mikrofonen.

I takt med att de hitresta SD:arnas miner avslöjade en allt större modlöshet, växte entusiasmen bland massan av oss antirasister, som hela tiden blev fler och fler.

Ett tag begick SD:arna misstaget att spela sin låt ”Blåsippans väg” i högtalarna. Det blev signalen till ett allmänt dansande, medan vi alla gjorde fingret åt de icke talande talarna. Genom youtube och TV-programmet ”Välkomna nästan allihop” har ju den låten omvandlats till en antirasistisk festlåt. Solen sken och det var rena folkfesten på Fristadstorget.

Det enda smolket i glädjebägaren var att några SD-sympatisörer utövade våld mot antirasistiska ungdomar. Vi såg hur en man oprovocerat slog en ung tjej i ryggen och en annan som med sin permobil lika oprovocerat körde på ungdomar som demonstrerade. Man kan konstatera att SD:ares våld mot meningsmotståndare kommer fram utan vidare anledning.

Det förekom även verbalt våld mot demonstranterna.

– Dig borde man ha slängt ner i en grop i Auschwitz, vrålade en man som tidigare deklarerat sina sympatier för Sverigedemokraterna. En annan man som uttryckte sympatier för SD sa att ”det kan komma att behövas ett Auschwitz igen”. Samtidigt muttrade en tredje i deras skara sin inlärda ramsa om ”demokrati och yttrandefrihet”…

Men SD-klackens desperation lyckades varken provocera någon av oss eller hjälpa sina ledare, som satt i sina fåtöljer och såg mer och mer vilsna ut.

Efter en knapp timme gav SD:arna upp och packade med blossande röda kinder in sina attiraljer i sin skåpbil. När de sakta rullade iväg, eskorterade av ett stort polisuppbåd, steg från Fristadstorget ett glädjevrål som måste ha hörts ända bort till Torshälla.

Det hela avslutades med att alla dansade och jublade på Fristadstorget, särskilt på den plats där SD:s ”valtält” hade stått tidigare. Till slut hade även de lokala SD:arna gett upp och tagit ner tältet och allt annat. Platsen fylldes istället av eskilstunabor som var glada och stolta över att ha visat att Eskilstuna är en no-go zone för SD.

– Segern är vår, segern är vår, sjöng alla.

Radio Sörmlands Åsa Stöckel fick en pratstund med de chockade SD-topparna och berättade efteråt att de sagt att ”det här nog var det värsta av de möten de varit på”:

– Vi har åkt runt och visst försöker folk störa men det här var nog det värsta.

Under mer än en timme efter det att SD:arna gett sig av med svansen mellan benen, stod entusiastiska eskilstunabor i alla åldrar kvar i smågrupper och jublade och pratade om hur fantastiskt lyckad demonstrationen varit. Det var tydligt att framgången har gett råg i ryggen åt alla stadens antirasister.

Idag har Eskilstuna gett viktiga lärdomar beträffande den antirasistiska kampen. Dels har alla demonstranter satt ett viktigt exempel för hur man genom välordnade och fredliga massdemonstrationer kan stoppa och isolera rasister. Dels har SD-klacken avslöjat hur ihåligt SD:s försök att framställa sig som ”fredliga och demokratiska” är. Det är lätt att föreställa sig hur mycket hat och våld som skulle släppas loss om ett parti som SD kom till makten.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!