För Svenskt Näringsliv, Almega, Friskolornas Riksförbund och Vårdföretagarna blev LO-kongressens massiva och tydliga nej till vinster i välfärden i maj en chock.
Bara två dagar senare offentliggjorde arbetsgivarna sin största kampanj någonsin sedan 4 oktober-kampanjen mot löntagarfonder. Kampanjens – som har döpts till Stärk kvaliteten i välfärdstjänsterna – verkliga syfte är att med lock och pock säkra riksdagens stöd för sina profitintressen.
Mycket talar också för att det är en medveten taktik att skjuta lejda eller övertygade vinstkramare bland aktiva eller f d S-politiker och fackliga ledare framför sig.
Socialdemokraterna i Stockholms län, där privatiseringarna har sitt epicentrum, och TCO:s ordförande Eva Nordmark hör till dem som förespråkar det naiva förslaget om att ge de privata vård- och skolföretagen fritt fram om de bara går med på en etisk kod om gott uppförande. Något som genast applåderades av privata tjänstearbetsgivarna inom Almega.
Till och med Alliansregeringen har sett sig så pressad av vårdskandaler och skattefusk att den nu har tagit initiativet till en utredning om en något tuffare kontroll av
företag inom vård, skola och omsorg, samtidigt som man vill locka riskkapitalisterna att överge räntesnurrorna till skatteparadisen i
utbyte mot sänkt skatt på hemmaplan.
Utgången av den kamp om opinionen som idag pågår framförallt mellan de vinstkritiska stämningarna på basplanet inom facken och de fackliga ledare som försöker avleda dessa krav kan bli tungan på vågen.
”Facken försvarar företagen”, utropar en förhoppningsfull mittsida i Sveriges Kommuners och Landstings (SKL) tidning Dagens Samhälle, vars redaktion uppenbarligen deltar i kampanjen för vinster i välfärden.
Tidningen berättar om hur Kommunals ordförande Anneli Nordström under LO-kongressen gång på gång gick upp i talarstolen för sitt och LO-styrelsens förslag att avslå Handels motion om förbud mot vinster, förgäves. Men att hon ändå inte gärna vill finna sig i att ha besegrats av LO-kongressen, i alla fall inte förrän även Kommunals kongress byter fot.
– Jag tror inte på non-profit, förklarar Anneli Nordström och säger sig även vara förvånad över att Tobias Baudin, som leder LO:s välfärdsutredning och som varit nummer två i Kommunal, varit tydlig med att non-profit skulle kunna betyda återkommunalisering av verksamheter.
Ännu värre uttalanden görs i Dagens Samhälle av flera fackliga ledare inom TCO och Saco. ”Vinsten kan vara hur stor som helst”, citeras TCO:s ordförande Eva Nordmark, under förutsättning att personalen ges goda förutsättningar och innovativa arbetsplatser.
Men som den f d riksdagsledamoten Bengt Silfverstrand sagt vore en etisk kod som om bonden skulle ge räven fritt fram i hönsgården bara han lovar att bli vegetarian. Med en rutten kompromiss i denna stil skulle vägen ligga öppen för en fullständig privatisering även av den skattefinansierade välfärdens kärnområden.
För nätverket Välfärd utan vinst gäller det nu att uppmuntra de fackligt aktiva på basplanet att tala ur skägget, bilda opinion och hålla trycket uppe inom alla fackförbund i denna fråga, så att inte de krafter som vill urvattna ställningstagandet tillåts få övertaget under motsatt tryck från välfärdens profitörer.
De närmaste veckorna och månaderna blir kritiska, då LO:s välfärdsutredning ska vara klar redan i december.