”Vad vill vi ha – högre lön”

2012-09-26 16:31:41
Flera tusen lärare deltog i den gemensamma demonstration som Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund genomförde i Göteborg den 20 september. ”Högre löner” var det gemensamma slagordet.

Götaplatsen fylldes snabbt och demonstrationståget slingrade sig upp  för tvärgatorna för att få plats vid uppställningen. Det var beslutsamma lärare som demonstrerade för högre löner.
När tåget väl marscherade ner mot Gustav Adolfs torg stod trafiken längs med Avenyn stilla en längre stund lamslagen av demonstranternas ­stora antal. När täten av demonstrationståget nådde Bältesspännarparken hade de sista ännu inte lämnat Göta­platsen.
Talkörerna ekade ”Vad vill vi ha – högre lön”, ”Lönekrav från ­Göteborg, till Björklund och Borg, till ­Björklund och Borg”.

Kritik riktades också mot regeringen då vissa lärare gjorde en egen version av de officiella talkörerna ”Lönekrav från Göteborg, bort med Reinfeldt bort med Borg”.
På Gustav Adolfs torg spelade gruppen Leche Burre. Sångaren ­Jorge Alcaide greppade micken.
– Jag flydde från diktatur till Sverige i hopp om frihet och demokrati. Men hur sköts demokratin idag? Detta är en protestsång till ”demokratin”.
Och refrängen gav en kraftig känga till systemet: ”Finns det ­någon vi kan nämna inom dagens politik som har drömmar att förändra någonting”.
Därefter talade ordförandena i Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund och gång på gång avbröts de av publikens rop på ”strejk, strejk”.
– Vi vill med den här demonstrationen visa att vi står enade i avtalsrörelsen och tar steg mot 10 000 kronor mer i månaden, sa Eva Holmen från Lärarförbundet och möttes av jubel.
Talarna tog sedan upp Sveriges lärarbrist, den låga lönen i jämförelse med andra länder och att en ­tredjedel av alla lärare i Göteborg är över 55 år. Detta samtidigt som väldigt få utbildar sig till lärare i dagsläget.

När Eva Holmen nämnde att ”det kan bli konflikt” ekade jubelropet över torget. Att säga att lärarna är redo för strid är nog en underdrift.
RS/Offensiv ger sitt fulla stöd till kraven på högre lön och bättre arbetsvillkor för lärarna.
Robert Bielecki
Kristofer Lundberg

Röster från lärardemon

Lotta Söderström, arbetar i Backa på Norra Hisingen och andre vice ordförande i Lärarförbundet Göteborg:
– Förbundet kan inte backa nu, utan måste ta striden och gå ut med hedern i behåll. Medlemmarna får inte känna sig svikna när det är över.
 – Jag är glad att så många slöt upp i demonstrationen trots regn och kort varsel. Nu går vi vidare för högre lön.

Terje Adkins, förtroendevald i Lärarförbundet, som arbetar på Gårdstensskolan i Angered:
– Det var kanon, trots att informationen har varit bristfällig då initiativet kom sent. Men uppslutningen visar att lärarna är på hugget, vi köper inte vad som helst.

Kristofer Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!