Ett år efter Sercan Budakçıs död

2012-07-11 15:28:21
Sercan Budakçı, 27 år, från Jordbro hängde sig den 9 juli 2011 i arresten på Handens polisstation i Haninge.

Uppemot femtio personer hade samlats på Mynttorget måndagen den 9 juli, svartklädda med plakat och allvarliga ansikten, ett år efter Sercan Budakçıs död.
Lina Thörnblom, kommunfullmäktigeledamot för RS i Haninge, berättade om det gemensamma arbe­te som familj, vänner och RS har gjort för att få klarhet i hur Sercan kunde ta sitt liv i polisens lokaler och vad som måste göras för att arresteringsrutinerna ska bli säkrare. Både debattören Kurdo Baksi och riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh (V) ifrågasatte i sina tal rättssäkerhe­ten i Sverige till följd av de osäkra arrestlokalerna.
Fallet Sercan har tidigare uppmärksammats av media, nationellt och internationellt, men händelsen är inte unik. Texten på ett av de svarta plakaten löd ”Varje år hittas 13 personer döda i polisens arrest”.
Foto & text: Natalia Medina

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!