Ett dystert år med stängda gränser

2017-01-18 08:25:10
I november 2015 för drygt ett år sedan beslöt regeringen att införa ID- och gränskontroller för resande till Sverige i syfte att försvåra för flyktingar att ta sig till landet.

Beslutet hade föregåtts av en kampanj från regeringen, media och de borgerliga partierna samt Sverigedemokraterna där man målade upp en bild av kaos, katastrof och samhälls­kollaps om Sverige fortsatte att ta emot flyktingar från Mellanöstern, Afghanistan och olika länder i Afrika.

Stefan Löven och andra företrädare för regeringen talade om systemkollaps, ett uttryck som användes flitigt i media för att ge intrycket av att de som flydde hit från krig och förtryck hotar samhällets existens. Flyktingarna hotade enligt regeringen den allmänna ordningen genom att komma till Sverige. 

På grund av flyktingarna skulle samhället falla samman och sluta fungera. Detta är chockdoktrinen som startades för att bereda vägen för politiska beslut som skulle sätta upp murar för att stoppa flyktingarna.

Stefan Löfven, som tidigare under hösten 2015 hade sagt att ”Mitt Europa bygger inga murar”, var nu beredd att i praktiken avskaffa asylrätten, rätten till familjeåterförening och rätten till permanenta uppehållstillstånd. 

Att införa ID- och gränskontroller var första det steget i regeringens attacker på flyktingarna. På detta sätt blev det i praktiken omöjligt att ta sig till Sverige för att söka asyl.

Nästa steg var införandet av tidsbegränsade uppehållstillstånd, att kraftigt försämra rätten till familjeåterförening och att öka takten i utvisningar av de som inte har fått asyl. Jakten på ”illegala” flyktingar skulle intensifieras. 

Regeringen aviserade i höstas flera förslag på åtgärder för att strama åt flyktingpolitiken ytterligare.

Man vill ge polisen möjlighet att utan några som helst misstankar om brott göra tillslag på arbetsplatser och kräva information om vem som arbetar där – med andra ord godtyckliga razzior.

Polisen föreslås också få utökade befogenheter att avkräva id-handlingar av personer som polisen anser kunna vara en ”illegal” flykting.

Gränspolisen i Region Syd har börjat avkräva Socialtjänsten i Malmö på adresser och andra uppgifter om papperslösa och andra som har sökt hjälp via Socialtjänsten. Sekretesslagen upphävs i jakten på flyktingar. Ingenstans ska en flykting känna sig säker – inte på sin arbetsplats, i skolan eller på förskolan.

Så kallade åldersbestämningar ska bli obligatoriska trots kritik från läkare och andra organisationer. Migrationsverket skriver godtyckligt upp åldern på ensamkommande flyktingbarn till 18 år så att de kan utvisas till framför allt Afghanistan.

Takten och effektiviseringen av antalet utvisningar ska också öka.

2017 ser ut att bli ett år då regeringen ytterligare stramar åt flyktingpolitiken om vi inte samlar till starka protester. Detta år måste bli ett år då protesterna mot regeringens flyktingpolitik återigen fart.

• Återinför rätten till asyl.

• Riv EU:s och Sveriges flyktingmurar.

• Rätt till permanenta uppehållstillstånd och familjeåterförening.

• Enad kamp mot rasism, förtryck och krig – för en socialistisk värld i fred och harmoni. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!