Ett klart nej till EU:s högerpolitik

2012-05-10 13:50:59
Väljarna i Grekland och Frankrike har avkunnat en klar och entydig dom över åtstramningspolitiken. I Grekland har ett nytt politiskt landskap ritats. När Offensiv går i tryck, natten mot onsdag 9 maj, pekar det mesta mot att det blir omöjligt att bilda en ny grekisk regering.

I Frankrike satte presidentvalet punkt för Nicolas Sarkozys ämbete. Ny president blir istället François Hollande, från det socialdemokratiska Socialistpartiet, som vann valet med löftet om ”Förändring nu!”.
Valresultaten har skakat hela det europeiska etablissemanget. Så fort valen var över rasade aktiebörserna och euron sjönk som en sten.
Både på gatorna och i vallokalerna har massorna revolterat mot åtstramningspolitiken. Bara under de senaste 12 månaderna har tio av eurozonens 17 regeringar röstats bort.

Men vad som skiljer valet i Frankrike och inte minst i Grekland från övriga val är att väljarna inte bara röstat mot de styrande utan främst har röstat för ett omedelbart slut på åtstramningspolitiken. Med valutgången har Greklands och Frankrike arbetare och unga skapat nya förutsättningar för kamp. Därför är paniken så stor bland Europas kapitalister och nedskärningspolitiker.
Den fortsatta krisen och den växande ilskan mot alla svältkurer håller på att slå undan benen på EU-topparna. Den massiva folkliga reaktionen mot åtstramningarna skriver en ny politisk dagordning.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!