EU i kris efter Irlands nej

2008-06-18 14:24:55


Affisch från Socialist Party

Med klar majoritet röstade Irland nej till Lissabonfördraget (EU:s nya författning). Irland är det enda land där invånarna haft en chans att säga sitt om fördraget. I övriga 26 medlemsländer har eliten valt att själv besluta i rädsla för att det ska bli nej.

– Europas arbetare måste nu trappa upp sin kamp mot den nyliberala dagordning som EU vill påtvinga dem. Folkomröstningens resultat är ett slag i ansiktet på Ipec (Irlands motsvarighet till Svenskt Näringsliv) och alla andra som stått i spetsen för kapplöpningen mot botten vad gäller ­löner och arbetsvillkor, som Socialist Partys Joe Higgins sade till Irish Times dagen efter folkomröstning­en (den 14 juni).
Socialist Party är Rättvisepartiet Socialisternas (RS) systerpar­ti och Joe Higgins, en av Nejkam­panjens förgrundsgestalter, ­gästar RS och Elevkampanjens läger den 1-6 juli (se sista sidan).
Nejet i Irland var en följd av motståndet mot EU:s högerpolitik, militarism och toppstyre. På Jasi­dan stod hela det borgerliga etablissemanget, inklusive socialde­mokraterna och den irländska LO-toppen. De backades upp av media samt EU:s maktelit.

En viktig seger

Men efter omröstningen är Europas styrande i ett tillstånd av kollektiv förvirring. ”Med irländarnas nej till Lissabonfördraget bär det in i väggen igen och EU kastas in i en ny ratificeringskris”, hette det i Dagens Nyheter den 14 juni.
Folkomröstningen på Irland är en viktig seger för EU-motståndet och sporrar till förnyad kamp mot alla försök att få igenom Lissabon­fördraget via en bakdörr och med hjälp av små kosmetiska förändringar.
Lissabonfördraget är ett kapitalistiskt verktyg mot Europas arbetare. Det är en skandal att Europafacket fortfarande stödjer fördraget och att dess generalsekre­terare John Monk ansåg att nejet på Irland var ”ett bakslag för Europa”, bara för att i nästa ­andetag säga att vi behöver ”en europeisk politik som är mer social och folklig”.
EU-politiken kan emellertid aldrig bli ”social och folklig”. EU är kapitalets projekt mot arbetarna och de fattiga länderna.
Efter Irlands nej måste de sven­s­ka fackföreningarna säga nej till Lissabonfördraget. Inte bara att riksdagen ska vänta med att underteckna fördraget några månader, som LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin önskar.

Skrota fördraget

Laval- och Rüffertdomarna visar vad EU handlar om. Det Europa som EU vill bygga med hjälp av bland annat Lissabonfördraget är en imperialistisk fästning Europa där nyliberalismen regerar och lönedumpning blir lag.
RS och CWI kämpar för ett annat Europa – ett arbetarnas och ungdomens Europa. Skrota därför EU och EMU – kamp för ett demo­kratiskt och socialistiskt Europa.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!