EU-kris i ett delat Europa

2016-04-27 12:23:49


En ny proteströrelse, Nuit Debout, har blossat upp i Frankrike mot regeringens attacker.

”Det krisar och stormar just nu för Europa och EU på ovanligt många områden. Och till skillnad från tidigare är det nu grunden för EU som ifrågasätts.” Det skriver utrikesreporter Rolf Fredriksson med anledning av SVT:s under april satta fakus på det delade Europa.

EU skakas just nu av sin djupaste kris någonsin. EU-ländernas regeringar agerar i allt högre grad i nationalstatens hägn. Den globala flyktingkatastrofen har såväl förstärkt alla de splittringstendenser som funnits tidigare som skapat nya. Den gångna helgens presidentval i Österrike gav ett nytt besked om ett delat Europa med ökad social och politisk polarisering. Presidentvalets första omgång vanns av högerpopulistiska och rasistiska FPÖ:s kandidat Norbert Hofer som fick över 35 procent.
Valresultatet är en varning. FPÖ har delvis kunnat fånga upp det missnöje som regeringens (en koalition mellan  socialdemokratiska SPÖ och landets moderater ÖVP) högerpolitik skapat. Den österrikiska regeringskoalitionens attacker på flyktingar – med bygget av flyktingmurar, ett allt lägre tak för hur många som ska få komma in i landet och fler direktavvisningar – har spelat FPÖ i händerna.
Men den politiska polariseringen uttrycks dock inte endast i valframgångar för högerpopulistiska och även fascistiska partier, som i Slovakien tidigare i år, utan också i vänsterframgångar och en pånyttfödd kampvilja.
Parlamentsvalen i Spanien och Portugal ifjol blev en väldig framgång för vänstern och i valet på Irland i år vann Rättvisepartiet Socialisternas systerparti Socialist Party tre parlamentsplatser. Även Jeremy Corbyns storseger i valet tll ny ledare för brittiska Labour var en vänsterseger mot åtstramningspolitiken.

Samtidigt som det har börjat blåsa vänstervindar i flera länder höjs protest- och kampintensiteten. Massrevolten på Island i april som fick statsministern att avgå har skrämt alla Europas regeringar.
I Frankrike har regeringens attacker på anställningsskyddet och 35-timmarsveckan mötts av en miljonhövdad strejk- pch proteströrelse som har samlat både arbetare, studenter och elever. (Ny strejkdag är den 28 april). Protesterna har fött en ny form av torg- och ockupationsprotester vid namn Nuit Debout (”Resning i natten” alternativt ”Uppe hela natten”) som har spridits till andra länder. Det är värt att påminna om att det var ur den liknande Indignados-rörelsens torgprotester år 2011 som det nya spanska vänsterpartiet Podemos föddes.

Eurokrisen är långt ifrån över. Ett pressat Grekland ska på nytt tvingas till nya nedskärningar i utbyte mot ytterligare krislån. Det har mötts av protester från såväl arbetare som småföretagare och bönder. Just nu strejkar de grekiska journalisterna för att försöka rädda vad som finns kvar av pensionerna.
I kampen mot åtstramningspolitiken och EU:s flyktingmurar gror fröet till ett annat Europa – ett demokratiskt socialistiskt Europa. Bara inom ramen av ett socialistiskt Europa finns möjlighet av riva ner de barriärer som de styrande gömmer sig bakom för att söndra och härska.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!