Viktig spårvagnslinje offras för Förbifarten

2016-04-27 12:14:39

foto: Storstockholms Lokaltrafik / Flickr CC
Ökad bilism trumfar kollektivtrafik i Trafikförvaltningens ögon.

Trafikförvaltningen i Stockholms läns landsting föreslår att utbyggnaden av spårvagnsnätet, den så kallade Tvärbanan, skjuts upp i fem år. Detta hotar det bostadsbyggande som planeras längs med utbyggnaden – och hänger ihop med monsterbygget av den klimatsmutsiga sexfiliga motorvägen Förbifart Stockholm.

Att kollektivtrafiken i Stockholm går på knä är ingen nyhet. Förra året stoppade en stark proteststorm det Moderatledda landstingets föreslagna chockhöjning av SL-kortet, men inte att underhållet eftersätts, busstrafiken tunnas ut, pendeltrafiken till Nynäshamn skärs ned eller kraftigt nedbantade utbyggnadsplaner för kollektivtrafiken.
Nu föreslår trafikförvaltningen i Stockholms läns landsting även att byggstarten för Tvärbanans förlängning till Kista blir senarelagd med ytterligare fem år till 2022, vilket i bostadskrisens Stockholm kan fördröja bygget av 16 000 bostäder.

Detta kritiseras enligt Direktpress av såväl oppositionsborgarrådet Erika Ullberg (S) i landstinget som av ett nätupprop som har startats av Liberalerna i Sundbybergs stad. Men ingen nämner med ett ord det direkta sambandet mellan den astronomiska mångmiljardrullning som planeras till bygget av Förbifart Stockholm, världens i särklass största sexfiliga motorvägstunnel, som tvärtemot alla klimatmål kommer att vrida trafik från t-bana, lokaltåg och bussar till motorvägarna.
Erika Ullberg (S) varnar för att medfinansieringen från berörda kommuner och staten kan brinna inne om tvärbanans förlängning till Kista via Ursvik och Rissne skjuts upp.

I Sundbyberg, Stockholm och Sollentuna kommun planeras det nämligen för totalt 16 000 bostäder som uppges vara helt beroende av att tvärbanans nya Kistagren byggs. De tre kommunerna har därför lovat att medfinansiera tvärbanebygget med totalt en miljard kronor. Även staten har åtagit sig att betala 600 miljoner av byggets totala kostnad som beräknas landa på 4,9 miljarder kronor.
– Det är svårt att tro att Stockholm och Sundbyberg accepterar att betala för en investering som riskerar att bli så mycket sämre då den kommer så många år senare än utlovat. Och då står ju landstinget med kostnaden helt själv. Det är ekonomiskt oansvarigt, säger hon.
Men Ullbergs alternativ är att istället dra in på den planerade upprustningen av Roslagsbanan!

Rättvisepartiet Socialisterna har länge pekat på att krisen för kollektivtrafikens finansiering är en spegelbild av den extrema motorvägssatsningen på Förbifart Stockholm. Denna har nu indirekt sågats även av Trafikverkets egen hundrasidiga och mycket länge mörkade klimatrapport, som även den pekar på nödvändigheten av en mycket kraftig omläggning från bil- till kollektivtrafik. Förbifart Stockholm står i direkt strid mot klimatmålen.
Den nya striden om tvärbanan lyfter ett annat viktigt samband, nämligen mellan den stora utbyggnad av kollektivtrafiken som krävs för en lösning av bostadskrisen. Tvärbanans Kistagrenen är en åtta kilometer lång förlängning av Tvärbanan från Ulvsunda till Helenelund i Sollentuna. På vägen ska den passera nio nya hållplatser, däribland Bromma flygplats (där behovet av tvärbanan blir ännu större om flyget ersätts av nya bostadsomåden), Bromma Blocks, Annedal, Stora Ursvik och Kista.
Om Tvärbanans utbyggnad senareläggs till 2022 och alls kan byggas när kostnaderna för Förbifarten börjar skena kan detta också betyda en allvarlig försening av ett planerat bostadsbyggande.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!