EU och Turkiet mot flyktingar

2015-12-02 17:04:54
Tillsammans med Turkiets blodsregim bygger ett EU i kris nya flyktingmurar.  Det står klart efter söndagens (den 29 november) toppmöte mellan EU och Turkiet, som den turkiske premiärministern Ahmet Davotoglu betecknade som en ”historisk dag”.

”Toppmötet syftar först och främst till att minska antalet flyktingar till Europa, men även att ingjuta ny energi i våra [EU:s] relationer  med Turkiet”, twittrade Europeiska rådets ordförande Donald Tusk före toppmöte. Det reflekterades också i den överenskommelse som EU slöt med Turkiet. 

För sin medverkan i det fortsatta bygget av ett Fort Europa får den turkiska blodsregimen nära 30 miljarder kronor av EU. Men inte minst ger EU regimen internationell legitimitet – Erdoğan belönas för sina många brott mot demokratiska och mänskliga rättigheter.  

EU ska vidare  skynda på samtalen om ett turkiskt EU-medlemskap och som ett steg på vägen ska EU:s visumtvång för turkiska medborgare tas bort nästa år.  Turkiets gränsbevakning ska dessutom skärpas och landet ska ta emot flyktingar som avvisas från EU-länder. 

I Turkiet finns dryga två miljoner flyktingar från Syrien. Bara drygt en tiondel av de syriska flyktingarna finns i statligt drivna flyktingläger. Resten är spridda runt om i landet och försöker överleva på stöd från olika internationella organ samt hjälp- och biståndsorganisationer. 

”Turkiet har frihetsberövat migranter och asylsökande utan att ge dem tillgång till advokater, och med tvång skickat tillbaka flyktingar till Syrien och Irak, vilket går stick i stäv med internationell rätt”,  skriver Amnesty International i en färsk rapport.

Söndagens uppgörelse med Turkiets regim har föregåtts av att Erdoğan, efter valet, har trappat upp kriget mot kurderna och av att allt fler EU-länder har stängt sina gränser som ett led i en skärpt flyktingpolitik.

 Inom EU pågår ett ständigt accelererat race mot botten vad gäller flyktingmottagning och flyktingars rättigheter. 

”Europa kan inte ta emot fler flyktingar”, sade Frankrikes premiärminister Manuel Valls bara några dagar innan söndagens toppmöte och kritiserade samtidigt de EU-regeringar som har varit beredda att ta emot flyktingar.

Den globala flyktingkatastrofen har gett upphov till den djupaste krisen någonsin inom EU.

Nyligen varnade EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker för att Schengens fall också kan bli eurons fall.  

Schengenöverenskommelsen, en av EU:s grundstenar, är redan överkörd. Ur det splittrade EU växer nationalstaten fram på nytt som grunden för regeringarnas agerande, vilket exempelvis omöjliggör genomförandet av tidigare EU-beslut som exempelvis att fördela 160 000 flyktingar under en två-årsperiod.

Under året har rekordmånga sökt asyl i Europa, men antalet som faktiskt beviljas asyl minskar. Hundratusentals migranter och flyktingar väntar på att utvisas eller tvingas leva som papperslösa. 

Fruktansvärda scener utspelar sig just nu vid Fort Europas yttersta utposter och när vinterkylan träder i kraft kommer ännu fler flyktingar att falla offer för EU:s omänskliga politik – riv Fort Europas murar. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!