EU slaktar jobb & välfärd på Irland

2010-11-24 18:04:42
EU och den svenska regeringen är överens om att krisen på Irland ska betalas med sänkta lö­ner och slaktad offentlig service.

Finansminister Anders Borg har lovat att Sverige ska ställa upp med 10 miljarder kronor utöver krispaketet som EU och IMF i helgen gjorde upp för Irland.
Krispaketet är på över 800 miljarder kronor, vars syfte är att tillfredsställa finansmarknadens hajar.

Villkoren är att Irland bantar sitt nuvarande underskott i statsbudgeten – hela 32 procent – till tre procent. Det skulle betyda ytterligare lönssänkningar i offentliga sektorn utöver de som redan beslutats och att tusentals jobb är hotade.
Allt för att rädda bankerna, finanssystemet och euron.
Precis som gentemot Lettland är den svenska högerregeringen med bland hökarna som kräver stora nedskärningar.
Det visar vad de är beredda att göra i ett kommande krisläge i svensk ekonomi.

Det visar också vilken roll EU spelar, som piska för marknadens krav. Med krisen i ryggen genomförs stora nedskärningar och privatiseringar som storföretag och högerpartier se­dan länge har krävt.
Fackföreningarna på Irland mobiliserar nu till en stor protestdag den 27 november. Den har alla förutsättningar att bli en massiv uppvisning av kritiken mot regeringen, bankerna och EU/IMF

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!