Europas mest utsugna arbetare

2006-12-10 18:21:25
Under förra fredagens manifestationer till försvar för kollektivavtalen anklagade LO:s vice ordförande Erland Olausson högeralliansen för att vilja sänka lönerna genom höjda egenavgifter och sänkta ersättningar i a-kassan.
Varningen är befogad. Den tråkiga sanningen är bara att Olausson och hans kollegor inom LO-förbunden själva är rena femtekolonnare för arbetsgivarintresset.

Beviset finns i den senaste rapporten ”I takt med Europa 2005” från Facken inom industrin. Där visas svart på vitt att Sveriges arbetare är de i särklass mest utsugna och att de svenska facken har europarekordet i eftergivenhet mot kapitalägarna under det så kallade industriavtalets tid 1998-2005. Därmed har också den totala arbetskraftskostnaden för industriarbetare i Sverige inte bara halkat ner till sista plats bland de nordiska länderna, utan också till den nedersta halvan i Västeuropa.
Facken har gång på gång bjudit bolagsherrarna på rekordvinster, varav bara en liten del används till investeringar. Trots att produktiviteten (värdet av produktionen per arbetad timme) ökat i särklass snabbast i Sverige av samtliga länder i Västeuropa, har industriarbetarnas löner de senaste sju åren ökat långsammare i Sverige än i två tredjedelar av Västeuropas länder. Det betyder att vinsterna ökat i särklass snabbast på lönernas bekostnad just i Sverige: kapitalisternas nya paradis.
Enligt den pinsamma statistiken från Facken inom industrin har arbetskraftens kostnad per producerad enhet sänkts mest i Europa just i Sverige, med 2,2 procent per år, vilket betyder 15 procent på sju år. Det är mer än dubbelt så mycket som i ”öppningsklausulernas” och eftergifternas Tyskland. I flertalet andra länder steg arbetskraftens kostnad per producerad enhet med 1-2 procent om året.

Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!