EU:s flyktingmurar gör Medelhavet till dödens hav

2016-11-16 14:42:48


Foto: Joel Hatfield / Flickr. Källa: UNHCR 1 november 2016

En av 88 flyktingar som försöker nå Europa drunknar i Medelhavet, som har blivit dödens hav.

Hittills i år har över 4 220 flyktingar dött. Det är fler än ifjol, trots att antalet flyktingar som söker sig till Europa är betydligt färre i år än under år 2015.

Varje dag dör 14 flyktingar till följd av EU:s politik, taggtråd och murar. Ett svart rekord har redan skrivits – 4 220 människor nådde aldrig Europas kustland, utan Medelhavet blev deras grav. 

”Detta är det värsta vi har upplevt. I fjol var det en av 269 flyktingar som dog. I år är det en av 88”, kommenterade William Spindler,  talesperson för FN:s flyktingorgan UNHCR i början av denna månad. 

Dödsoffren blir fler, trots att antalet flyktingar som ger sig ut på den farliga resan till Europa har minskat i takt med att Fort Europas murar växer. 

Under årets första nio månader var det dryga 200 000 färre flyktingar än ifjol som via Medelhavet försökte nå Europa, en resa som har blivit både längre och mer riskfylld efter EU:s uppgörelse med Erdoğan och den stängda så kallade ”Balkanrutten”. 

EU:s omänskliga flyktingpolitik som påstås bekämpa flykting­smugglarna har istället bidragit till att flyktingsmugglarna tjänar ännu mer på den livsfarliga resan till havs från Libyen till Italien, en väg som EU-länderna nu vill stänga genom att ge pengar till de regimer i Afrika som stoppar flyktingar på plats. 

EU har byggt de murar som Trump hotar med att bygga gentemot Mexiko. Vart fjärde av EU:s 28 medlemsländer har byggt murar och taggtrådsstängsel för att stänga människor ute. Ännu fler har stängt sina gränser och stramat åt flyktingpolitiken.

Risken är nu stor att den tilltagande militariseringen av EU:s flyktingpolitik följs av att Europas regeringar följer Australiens väg, det vill säga stoppar alla flyktingbåtar som närmar sig land och bygger vidriga läger utanför sina gränser.

Nyligen föreslog den tyske inrikesministern Thomas de Maizière att EU ska göra som Australien och stoppa flyktingbåtarna till havs och transportera flyktingarna till läger i Nordafrika där deras asylansökan ska behandlas. ■

RS och Offensiv säger:

  • Riv Fort Europas murar. Säkra vägar till Europa för flyktingar. Avskaffa Dublinförordningen. Riv upp EU:s avtal med Turkiet och Afghanistan. 
  • Återinför asylrätten. Nej till tillfälliga uppehållstillstånd och gränskontroller som stoppar flyktingar från att söka skydd och asyl.
  • Masskampanjer mot rasism och skuldbeläggning av flyktingar.  
  • Stoppa tvångsutvisningarna och polisjakten på flyktingar.  
  • Låt flyktingarna stanna. Flyktingamnesti – nu.  
  • Gemensam kamp för jobb, välfärd, bostad och ökade resurser till kommunerna.    
  • Global kamp mot imperialismens plundring och militarism. 
  • Bygg en massrörelse mot terror och våld – för en socialistisk värld i fred och frihet.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!