EU:s flyktingpolitik skördar liv

2017-07-14 15:43:20
Till följd av Fort Europas allt högre murar och stängsel har en massgrav bildats på Medelhavets botten. Under första halvåret i år drunknade minst 2 247 människor i sina försök att nå Europa. Ifjol dog rekordmånga – över 5 000 människor.

De dog därför att EU-regeringarna ”inte vill att de ska komma till Europa” (den engelskspråkiga upplagan av tyska Der Spiegel den 22 juni). ”Den stigande dödssiffran på Medelhavet och de fruktansvärda missförhållanden som tusentals flyktingar och migranter lever under i Libyen är tydligt kopplade till en misslyckad EU-politik”, skriver Amnesty International i en ny rapport.
Istället för att rädda liv samarbetar EU med en av Libyens påstådda regeringar för att flyktingarna ska kvarhållas i ett Libyen i sönderfall och som är i händerna på olika milisgrupper och kriminella nätverk. EU och den libyska kustbevakningen man finansierar går dessutom till våldsamt angrepp mot de hjälporganisationer som räddar liv på Medelhavet. Det är talande att den libyska kustbevakningens största båt – som har beväpnats med kanoner och kul­sprutor – bär namnet ”Slaget”. Det pågår ett krig mot flyktingar.

Hittills i år har 100 000 flyktingar lyckats nå Europa genom att korsa Medelhavet från i första hand Libyens kustremsa till Italien, vilket enligt FN är den dödligaste av alla flyktvägar idag. Det är också den enda egentliga väg som finns kvar efter att EU i samarbete med Erdoğans diktatoriska regim har stängt den så kallade ”västra Balkan-rutten”. Ifjol under samma period var det över dubbelt så många flyktingar som nådde europeisk mark.
Antalet flyktingar till Italien har dock ökat med omkring 20 procent jämfört med ifjol till totalt 83 500 i år. Till Italiens hamnar har dagligen nära 460 flyktingar (i snitt) anlänt i år. I Italien blir flyktingarna kvar under svåra och rättslösa förhållanden eftersom övriga EU-länder har stängt sina gränser. Österrikes regering har skickat bepansrade fordon till gränsområdet mot Italien för att stoppa flyktingar från Italien.

Allt färre av världens rekordmånga dryga 65 miljoner flyktingar har möjlighet att fly till Europa. Den globala flyktingkatastrofens omfattning kan åskådliggöras av att till fattiga Uganda, vars BNP per capita bara är en femtedel av Italiens, anländer dagligen 2 000 flyktingar, merparten av dem från krigets och svältens Sydsudan.
– Vi ska stoppa båtarna och det kan man bara göra i samarbete med de libyska myndigheterna, sa Sveriges migrationsminister Morgan Johansson (S) i samband med att EU:s migrationsministrar möttes i Estlands huvudstad Tallinn för att sanktionera nya drakoniska åtgärder mot flyktingar som innebär en ytterligare militarisering och avhumanisering av EU:s flyktingpolitik.
Merparten av de flyktingar som efter en lång, farlig och ekonomiskt kostsam resa har anlänt till Europa är från Västafrika (bland annat Elfenbenskusten, Guinea, Nigeria och Senegal) och allt fler är ensamkommande barn eller kvinnor som har flytt sexuellt förtryck och slaveri. I ett ytterligare försök att misstänkliggöra flyktingar påstår EU-­regeringarna och media att det bara handlar om ”ekonomiska migranter”. Men EU har stängt dörren till alla på flykt och efter att ha byggt en mur mot i första hand syriska flyktingar i Turkiet bygger man nu murar i Afrika mot afrikanska flyktingar. ”Genom att säkra Libyens södra gräns stänger vi södra Europas gränser [mot flyktingar]”, sa Italiens Marco Minniti efter att ha slutit avtal med några miliser som opererar i södra Libyen.

Förutom att betala miliser som ska agera gränspoliser som EU gör via Italiens regering överväger EU att skicka egna gränspoliser till Libyen. Samtidigt fortsätter EU med att bygga flyktingmurar i en rad afrikanska länder och det med hjälp av några av kontinentens värsta diktaturer. Förutom detta ämnar man satsa ännu mer pengar på att beväpna och utbilda den libyska kustbevakningen som har gjort sig skyldig till många illdåd, och tiotusentals ska skickas tillbaka till Libyens och de helvetiska förhållanden som där råder.
”I Libyen har vi bevittnat män-niskor som har fängslats godtyckligt och som lever i omänskliga och ohälsosamma förhållanden, ofta utan tillräckligt med mat och rent vatten och utan tillgång till sjukvård”, skrev Läkare Utan Gränser den 3 februari.
Det finns en rad andra vittnesmål om att flyktingar säljs som slavar och utsätts för systematiskt våld och sexuella övergrepp samtidigt som flyktingsmugglare som tar allt mer betalt för en plats i livsfarliga överfulla båtar. I förlängningen av EU:s nuvarande politik hotar flyktingstopp, som i Trumps USA, och att Australiens ökända flyktingläger blir en del av EU-politiken. ■

Rättvisepartiet Socialisterna och Offensiv säger:

  • Stoppa tvångsutvisningarna och polisjakten på flyktingar. 
  • Återinför asylrätten. Nej till tillfälliga uppehållstillstånd och gränskontroller samt förnedrande ålderskontroller. 
  • Riv Fort Europas murar. Säkra vägar till Europa för flyktingar. Avskaffa Dublinförordningen. Riv upp EU:s avtal och samarbete med Libyen, Turkiet och Afghanistan. 
  • Masskampanjer mot rasism och skuldbeläggning av flyktingar. 
  • Gemensam kamp för jobb, välfärd, bostad och ökade resurser till kommunerna – låt storföretag, banker och rika betala.
  • Global kamp mot imperialismens plundring och militarism. 
  • Bygg en massrörelse mot terror och våld – för en socialistisk värld i fred och frihet.


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!