EU:s krig mot flyktingar – mot majoritetens vilja

2016-06-29 11:32:04


Solidariteten med flyktingar är fortfarande stor.

80 procent av världens befolkning vill välkomna flyktingar, enligt en undersökning från Amnesty International låtit göra i 27 länder och presenterade i maj.

På frågan ”Skulle du personligen acceptera folk som flyr från krig och förföljelse in i ditt eget land?” svarade 97 procent ja i Spanien (som knappt tar emot några), nästan lika många i mottagarländer som Tyskland och Jordanien. I Kina svarade 94 procent ja, följt av Mexiko, Argentina, Chile och Kanada. Lägg märke till att trots att Storbritannien röstade för Brexit säger 87 procent att de skulle acceptera att nationen tar emot flyktingar. I botten finns Sydafrika där ändå 69 procent säger ja, Polen, 56 procent och Ryssland 33 procent. I bjärt kontrast till denna solidaritet världen över står de regeringar som påstår sig företräda folken.
”Avtalet mellan EU och Turkiet har totalt urholkat själva begreppet flykting och dess innebörd om skydd”, den förklaringen ger Jerome Oberreit, generalsekreterare för Läkare utan gränser, om varför organisationen beslutat sig för att inte ta emot pengar från EU:s institutioner längre. ”Vi tar avstånd från EU:s omänskliga flyktingpolitik och användandet av humanitärt bistånd för att hålla flyktingarna borta”.
EU:s avtal med Turkiet går ut på att Turkiet får en miljard euro om det skärper sina gränskontroller mot flyktingar. Grekland ska redan nu skicka tillbaka flyktingar till Turkiet. 8 000 flyktingar är fast på de grekiska öarna. Hittills har bara människor som inte sökt asyl skickats tillbaka till Turkiet och den grekiska kommitté som avgör fallen har flera gånger kommit fram till att Turkiet inte är ett säkert land att skicka tillbaka flyktingar till. EU hävdar motsatsen och på ett möte med EU:s inrikesministrar och grekiska regeringen har EU pressat Grekland att lova att ändra sammansättningen av kommittén så att inte personer som är utsedda av FN:s flyktingorgan UNHCR längre ska kunna få ingå.

Amnesty International kom i början av juni med en annan rapport som visade att det är olagligt att skicka tillbaka flyktingarna till Turkiet. ”EU:s avtal med Turkiet är vårdslöst och illegalt. Det är ren dikt att Turkiet respekterar över tre miljoner flyktingars rättigheter.” Turkiet tar nu emot mest flyktingar i världen men klarar inte av uppgiften. De allra flesta lever utan något stöd och utan rättigheter vilket leder till misär och barnarbete.
Det är inte bara så att flyktingorganisationer vittnar om att Turkiet skickar tillbaka flyktingar till Syrien. Den 19 juni kom nyheten om att turkiska gränsvakter återigen skjutit ihjäl minst åtta syriska flyktingar, varav hälften var barn. Enligt Syriska människorättsobservatoriet har 60 civilpersoner skjutits av gränspolisen i år. EU:s avtal med Turkiet har orsakat dominoeffekter så att Syriens hela gräns är stängd och 100 000 flyktingar är instängda i Azazregionen.
”EU-tjänstemän bör inse att deras röda ljus för flyktingar att komma in i EU ger Turkiet grönt ljus för att stänga sin gräns, ett högt pris för krigshärjade asylsökande som inte har någon annanstans att gå,” skrev Human Rights Watch efter skottlossningar vid gränsen i mars.

EU:s jakt på flyktingar stannar inte vid Medelhavet. För två veckor sedan presenterade EU-kommissionen ett förslag om att sluta liknade avtal som det med Turkiet med 16 länder i Afrika och Mellanöstern. Länder som inte verkar för att förhindra migration till Europa eller försvårar tvångsutvisningar ska få minskat handels- och utvecklingsstöd. Det innebär att EU är berett att stödja rena diktaturer och länder i krig som Somalia, Eritrea, Sudan och Afghanistan. I maj stängde Kenya världens största flyktingläger, Dadaab, och skickade tillbaka flyktingarna till Somalia. Enligt Läkare utan gränser hänvisade Kenya direkt till EU.
Över 100 människorrättsorganisationer protesterar nu mot EU:s nya djupdykning ner i omänsklighetens träsk. De skulle behöva stöd av hundratusentals på gatorna. Storföretagens och stängslens EU verkar kunna sjunka hur djupt som helst medan människor världen över är beredda till gränslös solidaritet. Ska människovärdet sätta dagordningen måste makten komma underifrån.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!