Luleå: Stort Pridetåg trots hällregn

2016-06-22 11:03:06

foto: Yonggang Cui
Tusentals tågade i Prideparaden i Luleå.

Som första Pride i Sverige efter terrordådet i Orlando gick Luleå Pride av stapeln förra helgen. Om det inte hade varit för mer eller mindre konstant regnande under de tre dagarna hade vi säkert sett ett rekorddeltagande. Ändå var Prideparaden massiv, och Rättvisepartiet Socialisternas kampanj för hbtq-flyktingar lockade stort intresse.

Bara dagar innan riksdagens beslut om de lagar som på många sätt avskaffar asylrätten var flyktingfrågan het. Rättvisepartiet Socialisterna (RS) fick många uppmuntrande ord för att vi uppmärksammade hur de nya lagarna slår hårt mot hbtq-flyktingar.
Många hundra skrev under våra namnlistor som på måndagen lämnades över till regeringen och 16 personer deltog i Rättvisepartiet Socialisternas seminarium på samma ämne. ”Löfven har inte i Pridetåget att göra” satte Norrbottens-Kuriren som rubrik när de citerade Elin Gauffin från RS om hyckleriet från S, MP och högerpartierna när de säger sig stå solidariska med hbtq-personer och samtidigt förvägrar skydd till de som flyr på grund av sin sexuella läggning eller könsidentitet.

Trots ösregn timmarna innan var Prideparaden massiv med kanske något tusental deltagare. Provocerande var dock att uniformerade militärer placerade sig längst fram i tåget och inte blev det bättre av att kamrater identifierade en aktiv Sverigedemokrat bland dem.
”Perfekt seminarieväder” kommenterade en av Pridegeneralerna
Sophie Gunnarsson och där hade hon rätt. Årets Pride bjöd på många intressanta seminarier och ovanligt många hade tema flykt och det förtryck som finns globalt mot hbtq-personer.
Två seminarier om intersexuellas situation var också något som breddade utbudet.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!