EU:s samarbete med Libyens miliser gör flyktingar till slavar

2017-12-06 13:26:29


EU:s politik gör flyktingar till slavar – kan det bli mer inhumant?

”Det lidande som migranter som hålls fängslade i Libyen tvingas utstå är en skandal för mänsklighetens samvete”, sa FN:s människorättschef Zeid Ra’ad Al Hussein i förra veckan och uppmanade på nytt EU att börja skydda liv och inte gränser. Dagen efter rapporterade CNN om att flyktingar säljs som slavar i ett Libyen som EU har beväpnat och gett pengar för att stoppa flyktingar från att nå Europa.

EU:s omänskliga flyktingpolitik gör att flyktingar som drömmer om ett bättre liv i Europa istället blir slavar.
– Vi kan inte tyst bevittna modernt slaveri, våldtäkter, sexuellt våld och utomrättsliga avrättningar i syfte att styra migrationen och hindra desperata och traumatiserade människor från att nå Europas stränder, uttalade FN:s människorättschef vidare.
Men det är precis var EU-regeringarna gör. Den humanitära katastrof som äger rum i Libyen är en fasansfull följd av EU:s omänskliga flyktingpolitik. Samtidigt som rapporter kommer om att flyktingar säljs på slavmarknader i Libyen berömmer EU sig själva för att det man cyniskt benämner som ”antalet irreguljära gränspassager” har minskat med 63 procent under 2017, och att man tillsammans med partnerländerna – bland annat Libyen – har ”skyddat EU:s yttre gränser” (pressmeddelande från EU-kommissionen den 15 november rubricerat: ”Den europeiska migrationsagendan: att befästa de framsteg som gjorts”).

Sedan flera månader tillbaka har det kommit många vittnesmål om de skakande förhållandena som råder i det sönderfallande Libyen där olika milisgrupper slåss om makt och inkomster. Redan i april larmade Internationella organisationen för migration (IOM) om att afrikanska flyktingar i Libyen hade kidnappats, utpressats och sålts som slavar.
”Migranter som reser till Libyen på väg mot Europa har ingen aning om vilken tortyr som väntar dem på andra sidan gränsen. Där blir de varor som kan köpas, säljas och slängas bort när de inte längre har något värde”, uttalade IOM.
Den 7 september skrev Läkare Utan Gränser ett öppet brev till statsminister Stefan Löfven:
”Vi skriver till dig idag för att EU den senaste tiden har vidtagit ett flertal åtgärder för att stoppa flyktingar och migranter från att ta sig från Libyen till Europa. Åtgärder som bland annat har inneburit ekonomiskt stöd till Libyens kustbevakning. Samma kustbevakning som skjutit mot hjälporganisationer under räddningsinsatser på Medelhavet. De mardrömslika förhållandena för flyktingar och migranter i Libyen är väldokumenterade och borde chockera det kollektiva medvetandet hos Europas ledare. Men förblindade av målet att hålla människor borta väljer EU att finansiera Libyens ansträngningar att stoppa båtar till havs.”

Det är på uppdrag av Stefan Löfven och övriga EU:s ledare som Libyens kustbevakning, som har fått fyra nya kanonbåtar av EU-landet Italien och som har band till kriminella milisgrupper, angriper flyktingar och människorättsorganisationer till havs. Det är med EU:s goda minne som kustbevakningen tvingar flyktingar tillbaka till helveteslägren på det libyska fastlandet.
Den uppgörelse som Italiens regering med stöd av hela EU slöt med Libyens regering i februari innebar att EU-regeringar ”gav kriminella uppgiften att bevaka Europas yttre gränser”, som tyska Der Spiegel skrev.
Milisgrupper, som tidigare delvis har finansierat sin aktivitet med hjälp av avgifter från flyktingsmugglare och flyktingar, fick nu politiskt och ekonomiskt stöd för att bli EU:s gräns- och lägerfångvakter.
EU:s mål att förhindra flyktingar från att lämna Libyen innebär att allt fler flyktingar utlämnas till miliser och tvingas bli kvar i ett laglöst, splittrat land. Hur många flyktingar som finns i Libyen råder det inga säkra uppgifter om. Det finns officiellt 43 000 registrerade flyktingar, men i verkligheten är det dubbelt så många. Det kan röra sig om kanske mer än hundratusen från fattiga och krishärjande stater i Afrika. Merparten av dessa flyktingar lever under mardrömslika förhållanden och villkoren i flyktinglägren är helvetiska.

Sedan september i år har antalet flyktingar som tvingats i förvar av de libyska myndigheterna ökat 2,5 gånger. Förhållandena i de libyska myndigheternas läger, där närmare 20 000 flyktingar hålls fångna, beskrivs som chockerande av FN:s människorättschef. Sexuellt våld, tortyr, brutal förnedring och utpressning är vanligt förekommande och det finns ingen sanitet.
Medicinskt ansvariga vid flyktingmottagandet i italienska Lampedusa har vittnat om att flyktingar som har lyckats ta sig från Libyen har utsatts för tortyr och upprepade våldshandlingar och varit nära att dö av svält under sin tid i vad som beskrivs som koncentrationsläger. ”Vi ska skydda människor, inte gränser” står det på en stor muralmålning i Lampedusa. Men för EU handlar det bara om att skydda gränser med allt högre murar i ett Fort Europa som dessutom flyttar sina yttre gränsposter allt längre från Europa.
Fort Europas nya byggkloss är att Italien och EU betalar miliser och grupper i södra Libyen för att vakta gränsen mot Niger och andra länder.
EU:s politik bidrar också till att läget i det splittrade Libyen blir än mer risk- och konfliktfyllt. Med det stöd som Italien och EU ger kan miliser bygga upp den egna militära styrkan och lägga större områden under sig, vilket oundvikligen betyder nya väpnade konflikter inom landet. En redan misslyckad statsbildning blir svagare och farligare.

EU-ledarna försöker ursäkta den humanitära katastrof man har skapat i Libyen med att allt färre flyktingar drunknar i Medelhavet. ”Vi har drastiskt minskat antalet liv som går förlorade i Medelhavet”, sa EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker i sitt årliga tal om tillståndet i unionen i september i ett cyniskt försök att framställa EU-politiken som en livräddare.
Det är EU som har gjort Medelhavet till en massgrav för flyktingar och som gjort flyktvägarna allt längre och farligare. Hittills i år har 3 000 flyktingar drunknat i Medelhavet, där merparten av de som drunknade färdades mellan Libyen och Italiens kust.
Antalet döda är färre än ifjol, men skälet till det är att Fort Europas brutala murar stänger ute allt fler. Ifjol var det en av 99 flyktingar som drunknade under färden till Europa, i år en av 50. EU-politiken skördar allt fler offer, samtidigt som antalet flyktingar i världen ökar till följd av fattigdom, krig och klimatförändringar. ■

RS och Offensiv säger:

  • Riv Fort Europas murar. Säkra vägar till Europa för flyktingar. Avskaffa Dublinförordningen. Riv upp EU:s avtal och samarbete med Libyen, Turkiet och Afghanistan. 
  • Masskampanjer mot rasism och skuldbeläggning av flyktingar. 
  • Gemensam kamp för jobb, välfärd, bostad och ökade resurser till kommunerna – låt storföretag, banker och rika betala.
  • Global kamp mot imperialismens plundring och militarism. 
  • Bygg en massrörelse mot terror och våld – för en socialistisk värld i fred och frihet.


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!