Expo 2015 i Milano gynnar enbart storföretagen

2015-05-13 16:47:50

foto: Lorenzo Gaudenzi / Flickr CC
130 miljarder kronor kostar mässan det italienska folket, vilken enbart gynnar storföretagen.

Expo 2015 är en mässa som italienska Milano är värd för mellan den 1 maj och den 31 oktober. Temat är ”Feeding the Planet, Energy for Life”, men att bolag som McDonald’s och Coca-Cola är involverade samtidigt som småbönder utesluts från evenemanget, får det hela att låta som en stor paradox.

Inget Expo, en aktivistgrupp med arbetare, flyktingaktivister och studenter, anser att evenemanget inte kommer att vara gynnsamt för Italien utan snarare till fördel för de storföretag som samarbetar med arrangören.

Tjänstemän i Milano insisterar dock på att Italien kommer att gynnas av mässan. De förväntar sig att landet kommer att få in 10-14 miljarder euro (93-130 miljarder kronor) genom evenemanget. 20 miljoner besökare förväntas delta och enligt organisatörerna har redan elva miljoner biljetter sålts.

I ett uttalande säger aktivisterna från Inget Expo att ”Expot har aldrig skapat jobb – faktum är att det är tvärtom. Det mesta av arbetet är frivilligt, utan någon skälig lön”.

Arrangörerna utreds för korruption och flera politiker som är involverade i projektet har arresterats. Därför samlades över 30 000 på initiativ av Inget Expo för att demonstrera på Första maj i centrala Milano.

Alla aktivister var tyvärr inte lika disciplinerade. En timme efter att protesten började hade så många som 500 svartklädda personer, det så kallade ”svarta blocket”, startat upplopp vilket resulterade i omfattande skadegörelse. Den 3 maj tog 20 000 personer till gatan i Milano, den här gången för att protestera mot våldet.

Den italienska ekonomen Roberto Perotti uppskattar att mässan i Milano kommer att kosta staten åtminstone 14 miljarder euro (130 miljarder kronor), och detta mitt i en djup ekonomisk kris. Trots de stora summor som har spenderats på förberedelser för evenemanget var stora delar av mässan inte färdigställd på öppningsdagen. 

Ett som är säkert är att expot är otroligt dyrt och slösaktigt. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!