Extremt väder även i Europa

2007-08-16 22:19:00
Sommaren har även inneburit extremt väder i Europa, med skogsbränder på Balkan och översvämningar i England. Dessa kriser har förvärrats av nyliberal politik.

På årets CWI-skola rapporterade kamraterna direkt från Greklands skogsbränder. Den nyliberala politiken har inte bara drabbat skola och sjukvård, utan även brandförsvaret. Antalet vattenbombningsplan har skurits ner från över hundra stycken för 20 år sedan till endast tjugo stycken idag, och ingen utrustning är nyare än från 1970-talet.
Detta bäddade för den skandal där två frivilliga dog och ytterligare två skadades. De skickades ut utan kartor eller kommunikationsmöjligheter. Hundratals brandmän har gått vilse.

Nyliberal politik

Chris Moore från det översvämningsdrabbade Gloucestershire i England beskrev hur den nyliberala politiken var orsaken till de stora översvämningarna som försatte över 300000 personer i en situation där de stod utan dricksvatten.
– Problemet med vattenmassorna som störtade ner från himlen var att vattnet inte hade någonstans att ta vägen. Det nu privata bolaget som sköter avloppen för dagvatten har inte gjort några som helst upprustningar, trots att många rör är från 1800-talet. Dagvattenbrunnarna hade man inte gått igenom på minst fyra år.
– Floden som svämmade över är full av bråte från tidigare översvämningar, men även av sopor, sade Chris Moore, och beskrev de hjälpinsatser som ett av världens rikaste länder kunde uppbåda:
– Brandmän från sju distrikt sattes in, plus en del militär. Dessa såg lokalbefolkningen inte röken av. De var fullt upptagna med att hålla ett ställverk undan vattenmassorna. Hade ställverket blivit utslaget hade miljontals människor blivit utan el. De hundratusentals människorna som var strandsatta fick ingen hjälp! Som tur var så tog befolkningen saken i egna händer och började organisera hjälpinsatser.
Efter den första rena överlevnadsfasen kom frågan upp om hur uppröjningsarbetet ska gå till. Kommunen och staten har avsagt sig allt ansvar och säger att det är en försäkringsfråga. Kommunen ställer inte ens upp sopcontainrar så man kan rensa ut avfallet, utan var och får ordna det själv.
Socialist Party (CWI i England), har flera partiföreningar i det översvämningsdrabbade området, och driver nu för fullt en kampanj för de drabbades rättigheter, och för ett socialistiskt svar på klimathotet.

Joel Eriksson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!