Fabriken stod still när cheferna krävde miljoner

2009-08-26 12:33:32
Åtta varsel på ett år och se­dan ett nedläggningsbeslut.
I måndags fick arbetarna på Dometic i Motala nog. Produktionen stod still sedan beskedet kom att de högsta cheferna krävt upp till 800 miljoner kronor i extra ersättningar!

– De anställda samlades i smågrupper och pratade. Arbetslusten bara försvann, säger Tommy Martinsson, klubbordförande för Unionen på Dometic.
– Jag blev inte förvånad. Vi är ju alldeles för snälla här i Sverige. Se på hur de gjort med direktörerna i Frankrike, säger Tommy Martinsson.

Dometic tillverkar kylskåp och var fram till 2001 ägt av Electrolux. Se­dan tog rikskapitalbolag över, först EQT och sedan BC Partners.
– Toppåret var 2006, då tillverkades 300 000 kylskåp i Motala. Då jobbade omkring 1 000 personer här, sä- ger Tommy Martinsson.
Med krisen kom varslen, först 25 anställda, sedan 50, 100 o s v, totalt åtta varsel sedan förra sommaren. Enligt Dagens Nyheter säger banker­na, som nu verkar ta över, att det behövs 6 miljarder kronor för att rädda företaget. Marknadsdirektör Rutger Wachtmeister uppger till Motala Tidning att bolagets skulder uppgår till 13 miljarder kronor.

Trots krisen kom nyss en order på 7 000 kylskåp. Det är i detta läge som direktörerna ställer ultimatum för att fortsätta.
I en första omgång begär de fem högsta cheferna med vd Fredrik Möller i spetsen drygt 34 miljoner kronor kontant. Efter 1,5 år ska de ha 24 miljoner, för att följas av gratisaktier och ägarandelar för 600-750 miljoner kronor! Det är en sorts utpressning för att få bonus i förskott.

Det var ilskan över direktörernas extrema girighet, särskilt jämfört med hur andra anställda behandlas, som ledde till den spontana protesten i måndags. De lokala facken vill inte kalla det strejk, men produktionen stod stilla under förmiddagen.
Från som mest 1 000 anställda arbetar idag mellan 350 och 400 på Dometic i Motala. Men efter varslen har tidigare anställda kallats in för att kla­ra nya order, men nu utan att vara fast anställda.

Dometicledningen planerar fortfarande nedläggning av koncernens enda tillverkare av kylskåp. Produktionen ska flyttas till USA, dit re­dan en monteringslinje flyttats. Men nio linjer finns kvar i Motala.
Skulle fabriken verkligen kunna läggas ner och produktionen flyttas om de anställda stoppade flytten?
– Det är sant att de inte skulle klara det om vi fysiskt stod i vägen, men vi är nog för snälla…, säger Tom­my Martinsson.

Per-Åke Westerlund

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!