Facken måste rusta för strid

2009-10-14 17:57:02
Är facken redo att rusta till strid för sina medlemmar och sin förlorade respekt? Då gäller det att börja nu, för efter åratal av fackliga reträtter tror arbetsgivarna att de kan få igenom vad som helst i vårens avtalsrörelse: Centrala nollavtal, lokala lönesänkningar, sänkta ungdomslöner och ännu otryggare jobb.

När LO den 2 november ska formulera sina gemensamma avtalskrav sker detta mot en svår bakgrund av massarbetslöshet, där regeringen först har kunnat rasera a-kassan och storföretagen utan fackligt motstånd har kunnat sparka sina anställda lättare än i nästan alla industriländer.

Nu varnar LO:s nye avtalssekretare Per Bardh för att Svenskt Näringslivs (SN) agerande kan driva fram en konflikt.
– Kravet på centrala av­tal utan löneökningar är en direkt attack mot fackföre­ningsrörelsen.
Som om detta inte vore nog föreslår SN:s ordförande Urban Bäckström en ny otryggare anställningsform med lägre löner för ungdomar, medan Teknikarbetsgivarna vägrar att gå med på ett stopp för lokala kris- och lönesänkningsavtal.

Inget i den diskussion som förts bland LO:s pampar tyder på att man tänkt sig något annat än ytterst blygsamma lönekrav. Per Bardh beklagar till och med att det senaste treårsavtalet blev för högt.
Men Svenskt Näringsliv vill lika mycket försöka blockera de andra krav som har väckts av bland annat Lagenaarbetarna på förbud mot att ersätta uppsagda med bemanningsföretag, på en begränsning av antalet visstidsanställda och krav på rätt till heltidsjobb m m.
Det är hög tid för en demokratisk diskussion om avtalsrörelsen i alla fack, som också kan pressa arbetsgivarna, mobilisera fackens medlemmar och rusta för den stora strid om löner och villkor som nu rycker allt närmare.

 Rättvisepartiet Socialisterna står för: ▼

  • Stopp för alla chefsbonusar och vinstutdelningar – höjda reallöner, kraftigt höjda läg- stalöner och extra påslag för alla lågavlönade och underbetalda kvinnojobb.
  • Nej till lokala lönesänkningar och sänkta ungdomslöner.
  • Skarp begränsning av alla visstidsanställningar och till-fälliga jobb – förbud mot att ersätta uppsagda med bemanningsföretag.
  • Demokratisera avtalsrörelsen, avtalen ut på omröstning.
  • Arbete åt alla genom massiva investeringar i gröna jobb, kortad arbetstid och facklig vetorätt vid omställningar.
  • Förstatliga och planera banker och storföretag under kontroll av de anställda.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!