Facken tågade mot skolnedskärningar

2009-03-18 17:09:49

foto: Johanna Evans
”Stoppa nedrustningen av skolan”. 300 personer demonstrerade i Luleå den 14 mars.

Drygt 300 personer demonstrerade mot nedskärningar­na i skolan i Luleå den 14 mars. Initiativtagare var Lärarfacken, SKTF och Kommunal. 400 tjänster ska bort inom skolan till 2011, vilket är helt orealistiskt!

Tåget marscherade från gymnasiebyn genom staden till Pontushallen, där en debatt hölls mellan politikerna i fullmäktige.
– Nedskärningarna är orimliga, man kommer inte att klara en hållbar verksamhet. Barn och ungdomar kommer inte att få den skola de har rätt till. Politikerna måste ställa krav på riksdag och regering, sa Ewa-May Hedenström från Lärarförbundet.
– Barnen är vår framtid. Skolan kommer att bli en förvaringsplats, barngrupperna blir allt större vilket medför en dålig kvalité, sa Evy Öh­lund, förskolelärare.

I den efterföljande debatten ­deltog alla partier i kommunfullmäktige, förutom Kristdemokraterna och Norrbottens Sjukvårdsparti.
– Det är viktigt att satsa även på kultur och fritid så att folk flyttar till Luleå. Skolan får absolut mest pengar och nu minskar elevantalet, sa kommunalrådet Yvonne Stålnacke (S), som hävdar att besparingarna måste genomföras.
– Vem kommer att vilja flytta till Luleå om skolan misslyckas? frågade en lärare.
– Vi stödjer bra förslag oavsett varifrån de kommer, men vi kommer aldrig att rösta för nedskärningar. Man behöver inte skära ned, ett tillfälligt minusresultat kan till exempel täckas genom utdelning eller lån från kommunens helägda bolag, sa Jonas Brännberg från Rättvisepartiet Socialisterna (RS).

RS i Luleå anser, tillsammans med de flesta personal och brukare, att nedskärningarna är helt orealistiska. Regeringen måste skjuta till pengar till kommuner och landsting. Enligt LO skulle 20 miljarder kronor räcka för att rädda 15 000 hotade jobb och skapa 35 000 nya.
Men för att regeringen ska skjuta till pengar behövs press underifrån. Yvonne Stålnacke sa i debatten att regeringen måste ta sitt ansvar, men det måste även kommunpolitiker göra! Som nämnts ovan går det att tillfälligt undvika nedskärningar. Men mer pengar kommer att behövas från regeringen. Istället för att anpassa sig till en krympande budget och följa den absurda lag som säger att kommuner inte får visa minusresultat, måste Luleå kommun vägra att skära ned. Detta måste kopplas ihop med landsomfattande massprotester som pressar regeringen till att agera.
Demonstrationen i Luleå är ett välkommet initiativ, och förhoppningsvis bara ett första steg i den kamp som behövs. En landsomfattande proteströrelse skulle behövas, som säger nej till nedskärningar i offentliga sektorn.

I mer än var tredje kommun har lärare varslats om uppsägning. Totalt är det 1 039 lärare som varslats, enligt en undersökning från Lärarnas Riksförbund (LR).
– Detta är bara en västanvind av vad vi kommer att se 2010, varnade Andreas Mörck, som är LR:s utbildningspolitiske chef, till Svenska Dagbladet den 11 mars.
Han säger också i samma tidning att varslen kommer täta­re och i större omfattning än vid inledningen på 1990-talets krisår.

Johanna Evans

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!