Facket måste ta fajten 2007

2006-12-20 15:01:06
Demonstrationerna 14 december och striden om a-kassan är bara början. Kampen går vidare 2007. Det gäller för facken att vara beredda att ta fajten för rejäla lönelyft och kompensation för regeringens många försämringar.

Rapporterna om nya rekordvinster har strömmat in under december. Enbart 25 stora bolag gör en vinst på hela 390 miljarder kronor i år.
Mitt i regeringens skrytvalser om hur bra ”det går för Sverige” slog Rädda Barnen larm om att 250 000 unga växer upp i fattigdom (13 procent av alla barn).
Under senare år har direktörslönerna rasat i höjden. ”Även i ett internationellt perspektiv har svenska toppchefer bra betalt”, erkände Dagens Industri (direktörernas husorgan) 16 december.
Men mycket vill ha mer. Svenskt Näringslivs ordförande Michael Treschow anser att han och andra giriga direktörer tjänar ”för lite”. Själv inkasserar han 3,7 miljoner i år för ett av sina uppdrag – ordförande i Ericssons bolagsstyrelse.
Samtidigt säger industrins arbetsgivare med en mun: ”Vi vägrar höja lägsta lönerna” (Dagens Nyheter 19 december).

Rusta för strid

Det regnar kontanter över de rika i dag.
Talet om ”att det inte finns pengar” är lika falskt som när moderaterna påstår att man är ”det nya arbetarpartiet”.
Men utan kamp och strejkberedskap blir 2007 ännu ett år av växande orättvisor. Därför, rusta för strid:
  • Kompensera a-kassan.
  • Höjda lönekrav till 1 500 kronor mer för alla och lägst 18 000 plus jämställdhetspott.
  • Ny protestdag med politisk strejk och massdemonstrationer i mars.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!