Fackligt upprop mot utvisningar

2012-06-07 13:20:16
Asylrörelsen startar ett fackligt upprop mot tvångsutvisningar av flyktingar.

I uppropet nämns kampanjen för asyl åt Ezzat Dolatabadi, en facklig flykting från Iran och medlem i Byggnads. Det fackliga engagemang­et i asylfrågan har tagit fart med kampanjen för Ezzat, vilket bland annat har speglats i Kommunalarbetaren och Byggnadsarbetaren. Stöduttalande för Ezzat har ­antagits av Kommunals representantskap i Stockholm och Stockholms läns LO-distrikt.

I uppropet heter det bl a att: ”Vi vägrar medverka vid tvångsutvisningar” och ”Vi fackliga som initi­erar detta upprop manar alla buss­chaufförer, piloter, kabin- och flyg­platspersonal som lastare, flygtekniker m fl samt berörda klubbar inom Kommunal, Transport och Svenska pilotföreningen att ställa sig bakom.
Uppropet är samtidigt en angelägenhet för hela fackföreningsrörel­sen och öppet för alla fackliga medlemmar, medlemsorganisationer, avdelningar, klubbar etc att underteckna. Uppropet kommer att lämnas in till Migrationsverket och Migrationsministern.
Sverige är ett av få länder som utvisar politiska flyktingar till Iran, den diktatur som avrättar flest människor i världen per capita. Många av de som utvisas till diktaturer är demokratikämpar, journalister, socialister och fackliga aktivister…
De politiska flyktingar vars utvisning stoppats genom ingripanden från Asylrörelsens aktivister och passagerare har vittnat om hur de drogats ner, fastspänts med remmar, hand- och fotfängslats och misshandlats om de inte varit medgörliga i den transport de befarat skulle leda till fängelse och tortyr i hemlandet.
Vi som undertecknar detta upprop tar avstånd från att utvisa politiska och fackliga flyktingar. Vi anser dessutom att det inte ingår i vår arbetsbeskrivning att medverka vid tvångsutvisningar i sig, varken ur ett humant perspektiv eller ett arbetsmiljöperspektiv.”

Initiativtagare till uppropet
är:  Göran Gustavsson, för Asylrörelsen i Stockholm och ledamot av Kommunal Stockholms läns represantantskap, Petri Myllykoski, buss­chaufför och huvudskyddsombud på Tyresögaraget, Anders Finström, busschaufför, Söderhallen, Stockholm och Sarbast Saieed, busschauf­för, Frihamnen, Stockholm.
Uppropet kan laddas ner från bland annat Offensivs hemsida.

Mattias Bernhardsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!